Danima gori deponija

NOVI PAZAR, 06. novembar 2009. (FoNet) - Deponija Golo Brdo, udaljena 26 km od Novog Pazara, danima gori, a čak ni kiša koja pada ne može da je ugasi.

Deponija tinja od juna ove godine, a poslednjih dana je u plamenu i radnici koji istovaraju smeće ne smeju da priđu do centra deponije već kamione izručuju pedesetak metara dalje.

Dim sa deponije vetar raznosi po selima Kominje, Raduhovce, Čašić Dolac, Piskopovce...

Ova deponija koja se nalazi na oko hiljadu metara nadmorske visine postala je ekološka bomba, zagadila je vode i zemljište.

„Ovde je život postao nemoguć. Sve nam je zatrovano, mleko, njive, vazduh... Živimo u smradu, a od dima ne možemo ni da dišemo“, rekao je Besim Nezović iz Raduhovaca.

„Ne mogu ni veš da osušim na žici. I veš se usmrdi od dima. Ne znam kako ćemo dalje živeti ovde?“ pita se domaćica Nazifa Adilović.

Direktor JKP „Čistoća“, Hivzo Škrijelj, kaže da ovo preduzeće na sve načine pokušava da sanira deponiju. „Mi svakodnevno zatrpavamo deponiju zemljom, ali ispod su slojevi smeća koji gore i teško ih je ugasiti“, rekao je Škrijelj. On podseća da je problem deponije nasleđen i da traje već deset godina.

Škrijelj je izrazio nadu da će budućom izgradnjom regionalne deponije, deponija Golo brdo biti zavorena te da će problem meštana biti rešen.

Meštani su za naredni petak zakazali protest.

Pogledajte još