Prva skupština Asocijacije šefova kuvara Srbije

Zamislite 70 vrhunskih kuvara (asocijacija ima oko 150 članova, ali nisu svi prisustvovali) okupljenih na jednom mestu. Svi  raspoloženi za pripremu, serviranje i davanje korisnih saveta o hrani. E, tako je bilo u prelepoj sali Hotela "Palas", na prvoj skupštini Asocijacije šefova kuvara Srbije

U sali je dominirala bela boja, visoke kuvarske kape i, uglavnom, muška populacija. Tu je još jednom potvrđena stara priča da su muškarci bolji kuvari i šefovi restorana, dok žene svoja umeća, uglavnom, pokazuju kod kuće. Nas je najviše zanimalo šta je to novo što oni mogu da nam ponude, kako domaću hranu na pravi način predstaviti stranim gostima i da li je moguće srpsku narodnu kuhinju predstaviti kao zdravu.

Đorđe Kostić, predsednik A.Š.K.S.  objasnio nam je da je potrebno pokrenuti brend "Srpska nacionalna kuhinja". '

'Ljudi se sve više okreću zdravom životu, a to mora da se podrži i načinom kuvanja. Sada se sve više traži riba i belo meso, a od povrća grašak, brokoli, kukuruz i kupus. Što se tiče načina pripreme, povrće je najbolje blanširati, a meso dinstati" - kaže naš sagovornik i dodaje da bi uz većinu jela trebalo služiti i sosove.

Uroš Urošević, bord direktor Asocijacije i šef kuhinje resotrana ''Žabalj'' je sličnog mišljenja. Iz iskustva kaže da je trenutno in hrana  koja je što manje termički obrađena, sa što većim izborom povrća. Posebno su popularne neobične kombinacije mesa, voća i povrća, slatko-slani sosovi, alge i, uopšte,  fuzija istoka i zapada.

Posle oficijelnog dela, za goste i novinare je postavljen poseban sto. A, na njemu domaći specijaliteti na potpuno drugačiji način. Moderno servirana sarma s pavlakom, leskovačka mućkalica aranžirana u velikom luku servirana uz jogurt. Za kraj su nam rekli da uskoro planiraju i humanitarnu akciju ''Kuvari protiv gladi''. Oni će se takmičiti u spremanju jela koja će se prodavati na aukciji, a sva sredstva odlaze u humanitarne svrhe. Mi smo im poželeli sreću i da se ponovo vidimo sledeće godine u još većem broju.

Tekst: Aleksandra Galić 
Foto: Marko Risović

Pogledajte još