Fabrika dečjeg nameštaja

VRANJE, 09. novembar 2009. (FoNet) - Kompanija "Simpo" iz Vranja saopštila je danas da su pri kraju radovi na rekonstrukciji i modernizaciji Fabrike dečijeg nameštaja u Radovnici i da ce ovu fabriku 27. novembra svečano pustiti u rad potpredsednik Vlade Srbije i ministar za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađan Dinkić.

U saopštenju se navodi da je Fond za razvoj nerazvijenih područja odobrio sredstva za modernizaciju i proširenje ove fabrike.

"Fabrika će, umesto dosadašnjih 2.500 raspolagati sa 2.900 kvadratnih metara korisne površine, i godišnje proizvoditi više od 80.000 dečjih krevetića."

Vrednost investicije je oko 2,5 miliona evra, a pored Fonda sredstva je obezbedio i "Simpo", navodi se u saopštenju i dodaje da je za ovu fabriku nabavljena italijanska oprema.

Od posebnog je značaja što će fabrika, pored postojećih 110 zaposliti 40 novih radnika, koji su već završili obuku.

Za ekstremno nerazvijeni kraj, kao što je Trgovište, to je posebno značajno, a naročito ako se ima u vidu da su ova i "Simpova" Fabrika tepiha u Stajevcu jedini proizvodni kapaciteti koji rade u ovoj opštini, saopšteno je iz ove Kompanije.

"Simpo" je fabriku u nerazvijenoj opštini Tgovište izgradio pre dve decenije i do sada je proizvodila 25.000 krevetića godišnje, koji su, uglavnom, isporučivani kupcima u Americi, Kanadi, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama, kao i na tržištima bivših jugoslovenskih republika.

Pre tri godine sačinjen je projekat za njenu modernizaciju i proširenje proizvodnih kapaciteta, koji nije mogao da se realizuje zbog nedostatka sredstava, sve do trenutka dok IKEA nije izrazila spremnost da za potrebe svojih prodajnih objekata širom sveta od SIMPA godišnje kupuje 100 hiljada dečjih krevetića.

Simpo je nedavno izvršio i rekonstrukciju dela Fabrike za proizvodnju lameliranog nameštaja u Zubinom Potoku, koja će proizvoditi nameštaj za potrebe IKEE i koja je, takođe, jedini proizvodni kapacitet koji radi na području gde žive Srbi na Kosovu i Metohiji.

U vranjskoj kompaniji kažu da su pripremili i projekte modernizacije svojih fabrika u opštinama Bujanovcu, Preševu i Surdulici, koje zapošljavaju veliki broj radnika, ali se zbog nedostatka srestava odlaže njihova realizacija, navodi se u saopštenju.

Pogledajte još