Vredelo je boriti se za generaciju ukorenjenu u EU

BERLIN, 9. novembra 2009. (Beta) - Savezna kancelarka Angela Merkel u ponedeljak je, prilikom posete nekadašnjem graničnom prelazu između istočnog i zapadnog dela grada na Berlinskom zidu kod Bornholmske ulice, ocenila da se vredelo boriti i angažovati "zbog nove generacije koja je ukorenjena u Evropskoj uniji.

Kancelarka je na ovo istrorijsko mesto, na kojem je i sama, kao nekadašnja građanka socijalističke Nemačke Demokratske Republike prešla na Zapad u noći kada je pao Zid, došla u pratnji oko 200 nekadašnjih istočnonemačkih disidenata i boraca za građanska prava.

Na tom delu proslave pada Zida bili su i nekadašnji vođa sovjetske države i partije Mihail Gorbačov i nekadašnji vođa poljskog sindikata "Solidarnost" i kasniji predsednik Poljske Leh Valensa.

Njima se kancelarka u kratkom govoru, u prisustvu više stotina građana, zahvalila zbog udela u padu Zida i ujedinjenju dve nemačke države koje je usledilo. Istakla je da na "tom istorijskom mestu pada Zida treba da se sećaju i oni koji tada još nisu bili rođeni ili su još bili mala deca".

Pogledajte još