MAGIČNO DEJSTVO SIRA: Nećete verovati ZA ŠTA je sve dobar, posle ovoga ješćete ga svakog dana

Sveže pripremljeni sir se zbog manjeg delovanja na porast šećera u krvi u odnosu na glukozu, preporučuje u ishrani dijabetičara.

Sirevi sadrže belančevine visokobiološke vrednosti. Mlečna mast u siru je od izuzetne važnosti za konzistenciju svojstva sira. Novija istraživanja pokazuju da je mlečna masnoća donedavno bila neopravdano na zlom glasu.

Laički rečeno, mlečna masnoća osim što doprinosi energetskom unosu, sa sobom nosi i mnoge, za zdravlje neophodne, supstance kao što su lecitin, karoten i u masti topljive vitamine A, D i E. Osim zasićenih sadrži i nezasićene te esencijalne masne kiseline kao što su linolna i linolenska. Sprečavaju aktivnost mikroorganizama u probavnom traktu.

Količina holesterola u siru varira zavisno od vrste sira. Sveže pripremljeni sirevi sadrže znatno manje holesterola nego drugi. Međutim, ako se vodi računa o količinama koje se konzumiraju dnevno, ne bi trebalo strahovati od negativnog uticaja na zdravlje.

Sir može biti značajan izvor vitamina B. Sirevi su ujedno i dobar izvor minerala kao što su Ca, Mg, K, Na, Cu, Zn, Fe i P, što je važno kod izgradnje kostiju i zuba, ali i u prevenciji osteoporoze i raka debelog creva.

Poželjno je konzumirati ga u kombinaciji sa jogurtom začinjenim sa svežim začinskim biljem.

Foto: Arhiva Nadlanu