fbpx

Ferhagen nagovestio promenu stava prema Srbiji

HAG, 11. novembra 2009. (Beta) - Ministar inostranih poslova Holandije Maksim Ferhagen (Maxime Verhagen) pozitivno je u sredu ocenio saradnju Srbije s Haškim tribunalom i nagovestio promenu holandskog stava o daljem približavanju Beograda Evropskoj uniji.

"Primetna je uzlazna linija... To još nije maksimum, ali postoji napredak", rekao je ministar Ferhagen o saradnji Srbije sa Tribunalom tokom rasprave o proširenju Evropske unije u donjem domu holandskog parlamenta.

Ferhagen je poslanicima rekao da stoga više ne isključuje dalje približavanje Srbije Uniji.

Holandija će, naznačio je Ferhagen, svoj stav zasnovati na tome kako će saradnju Srbije s Tribunalom oceniti glavni tužilac Serž Bramerc (Serge Brammertz) u izveštaju Savetu bezbednosti UN koji će u Njujorku podneti 3. decembra.

Ako Bramerc oceni da vlasti u Beogradu čine sve što mogu da pronađu, uhapse i u Hag izruče optužene begunce Ratka Mladića i Gorana Hadžića, Holandija se neće protiviti daljem približavanju Srbije Evropskoj uniji, pre svega u trgovinskim odnosima, ali i ukidanjem viznog režima, rekao je Ferhagen.

Holandija je do sada blokirala primenu Prelaznog trgovinskog sporazuma EU sa Srbijom, postavljajući kao uslov za deblokadu "potpunu saradnju" Beograda s Tribunalom, odnosno hapšenje generala Mladića.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.