S PUTINOM NEMA ZEZANJA: Ima oružje s kojim će uništiti Islamsku državu

Na šta je mislio predsednik Rusije Vladimir Putin kada je izjavio da se „nada da ruska vojska u Siriji neće morati da protiv terorista upotrebi i nuklearno oružje”? Najverovatnije na neutronsku bombu, koja snažnom radijacijom ubija ljude, ali nema rušilački efekat kakav ima „klasična” atomska bomba.

Odnosno, neutronska bomba „štedi” vojnu tehniku i objekte, a uništava protivničke vojnike. Ova vrsta atomskog oružja prvi put je isprobana u proleće 1963. u pustinji Nevade, a u naoružanje američke vojske ušla je krajem sedamdesetih godina prošlog veka, u vreme Hladnog rata.Dakle, prvo su je napravili Amerikanci, pa onda Sovjeti, zatim Francuzi i Kinezi, najverovatnije i Izraelci.

Zapravo, neutronsko oružje temelji se na principu fuzije termonuklearnog eksploziva, pomoću detonatora koji daje visoku temperaturu, na kojoj otpočinje termonuklearna reakcija – eksplozija. Ako bi tehnički bilo moguće da se kod termonuklearnog oružja ne upotrebi nuklearni detonator, od urana-235 ili plutonijuma-239, radi stvaranja temperature neophodne za otpočinjanje termonuklearne reakcije fuzije, to bi bilo „čisto” termonuklearno oružje, s relativno malo materija radioaktivnog raspada u poređenju s klasičnim nuklearnim oružjem.

(old_image)

Ma koliko želeli, svetski neutronski scenario nije samo intelektualna igra, niti je samo Holivud. Nuklearna palica stalno je prisutna, jer su međunarodni odnosi danas determinisani isključivo sindromom sile i moći. Pentagon raspoređuje, ili već odavno drži, oko 200 komada nuklearnog oružja u zemljama EU i u Turskoj. Nuklearni arsenali se modernizuju, SAD su nedavno modernizovale svoju nuklearnu bombu B-61-12, Britanci modernizuju svoj podmornički raketni nuklearni potencijal. I onda dolazimo do izjave Vladimira Putina. Rusija je još pre nekoliko godina u svojoj novoj vojnoj doktrini naznačila da može prva pribeći upotrebi atomskog oružja u slučaju konvencionalnog rata i nepovoljnog razvoja situacije. Najnovijom verzijom te vojne doktrine „nuklearni prag” je još više snižen i teroristi u Siriji izjavu Putina treba da shvate kao ozbiljno upozorenje.Kako Islamska država ima kontrolu nad slabo naseljenim delovima Sirije, pretežno na istoku zemlje, ako se nastavi podrška toj terorističkoj organizaciji, čiji ogranci prete i Rusiji, ne bih isključio da na to područje padne i neutronska bomba. Teroristi odlete u raj, prostor je ubrzo dekontaminiran, objekti ostali sačuvani. Svi ostali „zainteresovani” na vreme upozoreni.Uostalom, kažu da je Saudijska Arabija već bacila neutronku u Jemenu.

Izvor: Politika 

Pogledajte još