SREĆNA NOVA GODINA: Od 1. januara plaćamo i TV pretplatu

Taksa za RTS iznosiće 150 dinara i iznos će biti jedna od stavki koji će građani dobijati na računima za struju, piše današnja štampa.

Naplata će početi od 1. januara i naknada za Radio-televiziju Srbije i Radio-televiziju Vojvodine biće jedna od stavki računa koje građanima dostavlja EPS ili neki drugi snabdevač.

Ovo je regulisano Predlogom zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis, koji je juče po hitnoj proceduri upućen Skupštini Srbije, pišu "Večernje Novosti".

Sednica na kojoj će se polemisati o ovom, ali i dvadesetak zakona i pedesetak kadrovskih rešenja za tužioce, počeće sutra u devet časova.

U zakonu o naplati takse navedeno je i da će bazu podataka platiša morati da ažuriraju sami servisi.

U RTS, iako su prvobitno predložili da se TV taksa plaća 500 dinara mesečno, kažu da su zadovoljni ovim ishodom. Na iznos od 150 dinara pristali su, ali da ne naplaćuju sami.

"Na kraju je ipak onako kako smo i očekivali da će se dogoditi", kaže za "Novosti" Zoran Popović, predsednik UO RTS.

"Predloženi iznos nije veliki i nadam se da će ga plaćati najveći broj domaćinstava. Očekujemo da ćemo uz tri milijarde iz budžeta uspeti da još toliko naplatimo od takse. To bi omogućilo stabilno funcionisanje RTS, ali uz maskimalnu štednju i racionalizaciju", kaže on.

Pojedini beogrdaski mediji nedvano su preneli da bi pretplata za RTS mogla da bude veća od 150 dinara, što je maksimalan iznos koji je najavio premijer Aleksandar Vučić.

On je prošlog meseca objavio da je vlada odlučila da izađe u susret najugroženijima tako što će i sledeće godine sa četiri milijarde dinara iz budžeta dotirati rad javnog servisa, a pretplata neće iznositi planiranih 500 već najviše 150 dinara. Ministar Ivan Tasovac kazao je potom da je zakonom propisan maksimalan iznos takse, a da će upravni odbori te dve kuće doneti konačnu odluku.

Izvor: mondo.rs


Pogledajte još