Sinod preuzima ovlašćenja patrijarha

BEOGRAD, 15. novembra 2009. (Beta) - Ustav Srpske pravoslavne crkve predviđa da kada se "patrijaršijski presto uprazni" svu vlast preuzima Arhijerejski sinod SPC-a, izjavio je u nedelju verski analitičar Živica Tucić.

On je agenciji Beta rekao da Sinod treba da obavesti episkope, sveštenstvo, narod i drzavnu vlast da se "predstavio Bogu" srpski patrijarh Pavle, nakon čega se, kako je uobičajeno, proglašava četrdosetodnevna žalost.

"Posle pomena koji se služi na četrdeseti dan, može da se izabere patrijarh. Taj izbor se može zakazati već ovih dana. Tako je uradila Ruska pravoslavna crkva, kada je objavila datum sahrane objavila je i datum izbora novog patrijarha", naveo je Tucić.

On je dodao da bi sahrana patrijarja Pavla mogla da se održi tek za nekoliko dana, pošto ima dosta posla u njenoj organizaciji, a očekuje se i da bi na oproštaj od poglavara SPC-a mogli da dođu vaseljenski i moskovski patrijarh. On smatra da bi država dan sahrane patrijarha Pavla trebalo da proglasi za dan žalosti.

Pogledajte još