KRAJ PROHIBICIJE: Ukinuta zabrana prodaje alkoholnih pića od 22 do 6 sati

Usvajanjem Odluke o izmeni i dopuni odluke o radnom vremenu zanatstva i trgovine na teritoriji Beograda izbrisan je član 11. ove odluke koji je sadržao ovo ograničenje.

Poslednjih nekoliko meseci privrednici su sve češće tražili od gradske vlasti da ukine ovu zabranu. Kao razlog za to navodili su veliki pad prometa, zbog kojeg su čak vlasnici pojedinih trafika i manjih trgovinskih objekata morali da zatvore svoje radnje. Mnoge male radnje koje su ipak nastavile da rade ukinule su treću smenu jer je promet bio veoma slab. Takođe, pokazalo se da mera nije donela očekivane rezultate. Unija poslodavaca Srbije iznela je podatak da je u Beogradu promet opao za 30 odsto, a zaposlenost za 9,9 odsto, kao efekat uvođenja zabrane.

“Prema istraživanju Privredne komore Beograda, mera zabrane je imala efekat da je ukinuto 300 radnih mesta, odnosno da je posao izgubila 'treća smena'".

Gradska vlast je 2011. godine u vreme gradonačelnika Dragana Đilasa koji je na tome insistirao u aprilu donela odluku o zabrani prodaje alkohola. Nakon toga, u oktobru 2012. godine Ustavni sud je proglasio odluku grada neustavnom. Ipak, i pored odluke Ustavnog suda, odbornici Skupštine grada su izglasali ponovnu zabranu prodaje alkohola 25. juna 2013. godine koja je do danas bila na snazi.

Izvor: Blic

Pogledajte još