DANAS JE SVETI DANILO: Koje dve stvari obavezno treba da obučete na današnji dan

Kad je car Nabukodonosor razorio i opljačkao Jerusalim, odveo je i Danila kao dečaka u ropstvo, zajedno s judejskim carem Joakimom. Kad je na dvoru pomenutog vavilonskog cara uspeo da pogodi šta je prethodne noći car Nabukodonosor sanjao, to mu donese veliku slavu.

Koristeći Božji dar, Danilo poče da proriče sudbine. Predanje kaže da je video Boga kako sedi na prestolu okruženog anđelima i da je predvideo dan dolaska Spasitelja na zemlju. Danilo je preživeo vavilonsko ropstvo, ali se nije vratio u Jerusalim, već je umro prirodnom smrću u izgnanstvu.

Nekad su na ovaj dan žene odlazile da im se gata, proriče i gleda budućnost, jer se verovalo da je ovaj dan pogodan za proricanje sudbine. Stariji ljudi gledaju da li te noći ima zvezda na nebu. Ako ih ima, naredna godina će biti rodna. Na današnji dan valja se obući novi odevni predmet, odnosno ponoviti se čarapama, košuljom ili nečim sličnim. To je uspomena na tri mladića koja su s Danilom odvedena u ropstvo, ali su i oni doživeli duboku starost.

Pogledajte još