Bitka kod crvene stene

Istorijski spektakl legendarnog reditelja Džona Vua 

Film "Bitka kod crvene stene" (Red Cliff) zapravo je prvi Vuov dugometražni film snimljen u Kini, baziran na događajima koji su se odigrali u periodu Tri kraljevstva tokom drevne Kine.

Čuvena bitka kod Crvene stene odigravala se i na vodi i na kopnu. U ranom trećem veku kraljevstvo Vu je napao vojskovođa Cao Cao i njegovih hiljadu ratnika. Vladar Vua, Sun Kuan je pozvao u pomoć starog rivala vojskovođu Liu Beia, ali njihove dve vojske su i dalje bile slabije i malobrojnije u odnosu na protivnika. Vuov strateg Zou Ju shvata da Cao Caova armija nije spremna da se bori na moru što im možda daje prednost. Najstrašnija borba od svih dogodila se kod Crvene stene. Dve hiljade brodova je spaljeno, a kineska istorija je promenjena zauvek.

Planiranje scene bitke je trajalo više od godinu dana. Izgrađeno je osamnaest brodova u realnoj veličini na mestu snimanja, pošto bi bilo previše teško transportovati ih. Najveći od njih je bio dug preko 38 metara. Izgradnja tih brodova je trajala osam meseci. Mnogi manji brodovi su izgrađeni u obližnjem brodogradilištu i dopremljeni na lokaciju, a ostalih dve hiljade brodova je kreirano digitalno. 

Pogledajte još