fbpx

PREPODOBNI KSENOFONT I MARIJA: Zašto danas treba da oprostite nekome

Ugledni i bogati Carigrađani, Ksenofont i Marija, življahu životom bogougodnim i svu pažnju posvećivahu hrišćanskom vaspitanju sinova svojih. Kada im sinovi porastoše, poslaše ih na nauke u Virit (Bejrut); no dogodi se, da bura potopi lađu. Promislom pak Božjim Jovan i Arkadije budu nekako spaseni i talasima izbačeni na obalu, ali na dva razna mesta, tako da svaki mišljaše za drugoga da je potonuo. Iz tuge jedan za drugim oni se oba zamonaše u dva razna manastira. Posle dve godine ožalošćeni njihovi roditelji dođu u Jerusalim na poklonjenje svetinjama. Tamo pomoću prozorljivosti jednoga duhovnika sastanu se najpre brat s bratom, a potom i roditelji s decom svojom. Iz blagodarnosti prema Bogu Ksenofont i Marija razdadu sve svoje imanje siromasima, a oni se oboje zamonaše. Dirljiva istorija ove četiri svete duše jasno pokazuje kako Gospod divno rukovodi sudbom onih, koji u Njega veruju; kako popušta na njih muku i žalost, da bi ih posle, još većma ojačane u veri, uveo u što veću radost. Živeli i upokojili se u Gospodu u V veku.

BESEDA na današnji dan govori o nedoumici grehom pomračenih:

Tako su pitali nepokajani grešnici: ko je ovaj? To je Onaj koji najvećma i oseća žaoku ljudskih greha; na koga i padaju svi ljudski gresi kao šamari. To je Onaj koji je nekada u Raju gledao čoveka bezgrešna; Onaj koji je čoveka i stvorio bezgrešnim, a koji je i sam bezgrešan oduvek i zauvek.

Oprostiti može samo onaj ko može i odmazditi. Moćan čovek sveti se odmazdom, nemoćan mržnjom. Ako ti možeš vratiti naneti udar i ne vratiš, to ne znači još da si oprostio, sve dokle koren gnjeva ne iščupaš iz srca. Veliki je jedini Gospod, koji može i odmazditi i oprostiti: veliki je u pravdi, jer će odmazditi nepokajanom grešniku; veliki je u milosti, jer će oprostiti pokajanom.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.