Kako da obnovimo energiju?

Ko se ujutru muči da ustane iz kreveta, a preko dana se oseća umorno, pati od iscrpljenosti, tvrdi bečki psiholog Julia Umek. Evo nekoliko saveta, kako da i u stresnim vremenima povratite izgubljenu energiju.

Našim osećanjima i emocijama upravljaju prenosne materije ili transmiteri. Da bi mi uticali na našu biohemiju tj. transmitere, koji aktiviraju pozitivna osećanja, potrebna su nam: 

četiri važna izvora energije:
 - kretanje, 
 - 2,5 litra vode dnevno 
 - zdrava ishrana 
 - hrana za psihu

Živimo u svetu punom hektike, buke i stresa, što dovodi pre ili kasnije do iscrpljenosti, a ko je iscrpljen teško može da nađe put izbavljenja. 

Počnite svaki dan kao da će vam biti najlepši u životu
Pozitivna unutrašnja slika doprinosi da se ponovo dođe do snage. Zato započnite svaki dan kao da će vam biti najlepši u životu, savetuje Umek.

Svaki dobar razgovor je put da se dođe do sebe. Prijatelji koji umeju da slušaju i postavljaju prava pitanja mogu u velikoj meri da pomognu da se ponovo nađe orijentir.

Iscrpljenost je znak da su prekoračene granice fizičke i psihičke moći. Kada je neko i na privatnom i poslovnom planu opterećen, potrebno mu je vreme za obnavljanje energije. U tom slučaju veoma blagotvorno je:
-  dejstvo masaže
-  boravak u sauni 
-  plivanje u termalnoj vodi

Ali da do iscrpljenosti ne bi došlo, naučite da vam slobodno vreme bude sveto, i ne zaboravite da je ono što čoveka čini srećnim: veselost, radost i prijatelji, podseća Umek. 

(Compress)
BEČ, novembar 2009.

Pogledajte još