fbpx

SRBIJA POD VODOM: Vanredno stanje u 14 opština

Najveći poplavni talas je prošao, uveravaju iz lokalnih Štabova za vanredne situacije širom Srbije.

Vanredna situacija je proglašena u Čačku, Arilju, Lučanima, Topoli, Požegi, Ivanjici, Bajinoj Bašti, Kraljevu, Rašku, Novom Pazaru, Ljigu i Rači, Kosjeriću i Prijepolju.

Voda je poplavila kuće, štale, puteve, odnela je i neke mostove. U mnogim domaćinstvima nema struje, iz najugroženijih mesta građani se evakuišu. Na terenu su spasilački timovi, priključila se i vojska i dežuraće se neprestano.

Juče je zbog obilnih padavina i izlivanja reka i bujičnih potoka u zlatiborskom kraju najkritičnije bilo u Arilju, Požegi, Bajinoj Bašti, Kosjeriću, a zbog problema u elektrosnabdevanju i u devet mesnih zajednica prijepoljske opštine.

U užičkom kraju je noć protekla mirnije, nije bilo kiše, a reke Đetinja, Rzavica, Moravica su u blagom opadanju.

Načelnik odeljenja za vanredne situacije Saša Cicvarić rekao je da je situacija mnogo povoljnija jutros. Međutim, kako je dodao u Arilju i dalje ima odsečenih domaćinstava, a u Čajetini i Bajinoj Bašti oko 1.000 domaćinstava je bez struje. Ekipe na terenu i pokušavaju da otklone kvar.

Zbog poplavnog talasa Zapadne Morave i noćas su evakuaisana domaćinstva iz prigradskog naselja Grdica u Kraljevu. Do sada je zbrinuto oko 400 ljudi. Odbranjen je bedem u žičkom polju pored Ibra tako da je voda za piće ispravna.

Cela Grdica je pod vodom i u mraku, a situacija liči na onu od pre dve godine.

Iako, kiše nije bilo tokom noći i reke su se povukle u korita, strepi se od snega koji se otapa na Kopaoniku i Goliji

U Čačku od jutros mnogo bolja situacija. Čemernica se povlači, tako da nema opasnosti od novog izlivanja. Ipak pod vodom su i dalje brojna domaćinstva i ima dosta posla.Tokom noći ispumpavana je voda iz naselja Konjevići.

Najteže je meštanima Jaklje, uz Jošanicu koja je juče odnela dva mosta. Ugroženo je je još nekoliko naselja, poplavljeno je više desetina domova. Snabdeavanje strujom u tom kraju je normalizovano.

Kritično je nizvodno od Raške prema istoimenoj varoši, jer se reka izlila, ugroženo je 30 domaćinstava. Oči su uprte u Ibar. čiji je nivo porastao.Osnovne i srednje škole neće raditi, odlučeno je na sednici Štaba za vanredne situacije. Obdaništa i ostale javne institucije hoće.

Na području Obrenovca, po oceni nadležnih, nema opasnosti od izlivanja reke, a problema je jedino bilo u mestu Poljane, gde se izlila reka Peštan i to u nebranjenom delu gde je ušla u dvorišta devet kuća. U ostalim delovima nema problema, uverava predsednik opštine. Danas neće biti najavljenog isključenja struje u Obrenovcu i okolini.

Zamenik direktora Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev izjavio je da u srpskim sredinama na KiM nema žrtava od poplava, ali da je prijavljena materijalna šteta.

Kozarev je rekao da su u poplavama oštećena tri mosta u opštini Leposavić na severu Kosova, od kojih je jedan neupotrebljiv, a druga dva, prema preliminarnim informacijama, moći će da budu obnovljena.

U Srbiji će u južnim i istočnim predelima padati obilna kiša, pa će očekivana količina padavina biti od 20 do 40 litara po kvadratnom metru, upozorio je RHMZ.

Osim toga, obilna kiša može pasti i ponegde na jugu i jugoistoku zemlje.

U Srbiji će preovlađivati sunčano, samo će u istočnim predelima ujutro biti oblačno sa slabom kišom, ali će tokom dana doći do postepenog razvedravanja.

Duvaće slab i umeren zapadni i jugozapadni vetar. Jutarnja temperatura biće u intervalu od 3 do 7 stepeni, najviša dnevna od 13 do 16 stepeni.

U Beogradu će ujutro biti umereno oblačno, tokom dana pretežno sunčano vreme, sa slabim zapadnim vetrom. Jutarnja temperatura biće oko 6, najviša dnevna oko 14 stepeni.

U sredu će u Srbiji biti pretežno sunčano, a tokom noći, najpre u južnim, potom i u ostalim predelima, doći će do naoblačenja sa kišom, na planinama sa snegom.

U četvrtak i petak preovlađivaće oblačno vreme, mestimično sa kišom, na planinama sa snegom. Od subote, uglavnom će biti promenljivo oblačno, u nedelju povremeno sa kišom, ostalim danima uglavnom suvo.

Slično vreme prognozira se i za Beograd.

Biometerološka prognoza za utorak, 8. mart:

Biometeorološke prilike mogu doprineti smanjenju tegoba kod većine hronično obolelih. Oprez se savetuje cerebrovaskularnim bolesnicima i osobama sa psihičkim tegobama. Kod meteoropata moguće je smanjenje radnih sposobnosti.

Izvor: b92.net

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.