Internacionalni festival gastronomije

Drugi Internacionalni festival gastronomije, koji je održan 19. i 20. novembra u Grand kazinu Beograd okupio je proizvođače, uvoznike i distributere vrhunskih vina, hrane i pića. Prisutni su bili i ugostitelji, kuvari i somelijeri iz Srbije i više inostranih zemalja.. Spojio ih je zajednicki cilj - unapređenje gastronomske ponude Beograda i Srbije. 

Posetioci su imali priliku da prisustvuju praktičnim predavanjima od strane nutricionista i epidemiologa na temu zdrave ishrane. Govorilo se o korišćenju organski gajenih proizvoda i meda u ishrani, kao i o njihovom uticaju na imunitet. Somelijeri su pokazali kako pravilno uklopiti vino i hranu.

Proizvođači vina potrudili su se da aranžmanom privuku pažnju posetilaca. Među učesnicima bili su: Vinarija "Kovačević", Udruženje vinara Srbije, Vinarija “DiBonis”, Plantaže13. juli, Podrum "Radenković", Podrum “Aleksandrović”, Podrum “Radovanović”, “Tokai” iz Mađarske i mnogi drugi. 

Da se nešto i zamezi uz ova fantastična vina pobrinulo se preduzeće “Silbo” iz Beograda koje je predstavilo proizvode dvadesetak evropskih kompanija kao što su: “Sorger”, “Mona”, “Woerle” iz Austrije, “Zanetti”, “Ruliano”, “Beretta” iz Italije ….. 

Na štandu firme “Famico” pronašli smo neobično povrće batat. Objasnili su nam da je to slatki krompir koji je poreklom iz Srednje i Južne Amerike. Može se jesti sirov, kuvan i pečen.

“Adore Chocolat” je svojim slatkim proizvodima izazvao posebnu pažnju posetilaca. Ove čokolade, koje se ručno prave u radionici u Beogradu, ne sadrže aditive, konzervanse, niti veštačke boje. Koriste samo prirodne sastojke, a osnovne sirovine se uvoze iz Belgije.
Prvi put izlažemo na festivalu gastronomije i jako smo zadovoljni reakcijama ljudi. Dopadaju im se naši proizvodi,” rekla nam je Katarina Savić, marketinški menadžer “Adore Chocolat”. 

Među izlagačima su bili i “Bio špajz”, proivođači rakije “Žuta osa”-“ Flores”, “Rakia bar”, Udruženje pčelara Srbije, “Hogar Strašni” sa rakijom “Gegula” i drugi.

Kombinacija vrhunskih vina i dobre hrane, a rezultat je uvek - dobro rasploženje, u kom je i protekao Drugi intrenacionalni festival gastronomije.

Teskt: Marija Milenković
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još