Krišom smo snimili ruski trening u Mariboru

LJUBLJANA, 21. novembra 2009. (Beta) - Trener slovenačke fudbalske reprezentacije Matjaž Kek u intervjuu za list "Dnevnik" priznao je da je pred utakmicu raspolagao sa krišom snimljenim treningom ruske reprezentacije na stadionu "Ljudski vrt" (Narodni park) u Mariboru.

Reprezentacija Slovenije se u baražu za svetsko prvenstvo porazom u Moskvi od 1:2 i pobedom u Mariboru sa 1:0 kvalifikovala za Mundijal u Južnoj Afici 2010. godine.

"Sada vam priznajem da smo krišom snimili ruski trening u Ljudskom vrtu", rekao je selektor, i dodao da je rukovodstvo slovenaacke reprezentacije "tačno znalo šta će se desiti, kako će igrati, ko će igrati i zato smo ih imali fenomenalno pod kontrolom i uredili neke taktičke stvari".

Objašnjavajući šta pod tim misli Kek je naveo da je ekipa "prišla bliže protivniku, bila agresivna u dvobojima, igrala više fudbal" i zaključio da to "što smo igrali na povratnoj utakmici 60 minuta, ako uzmemo ritam, šanse i sigurnu odbranu je već na visokom nivou".

U intervjuu u kojem je govorio o svom i radu saradnika, odnosu prema fudbalu i reprezentaciji, selektor se dotakao i priprema za predstojeći Mundijal.

"Čeka nas mnogo rada. Boštjan Gaser, devojka za sve u reprezentaciji mi je nakon utakmice u Mariboru rekao: 'Sada smo tu'. To znači novi izazov, motiv, učenje, u takvoj situacijijoš nismo bili. Sve je sasvim novo", rekao je Kek i dodao da Slovenci sa svetskim prvenstvom imaju već iskustva "pozitivnog i negativnog".

"Ponašati se moramo mudro. Uveren sam da nećemo igrati slabo i da će nas bilo čega biti sram", rekao je on.

Selektor je za Dnevnik govorio i o publici u Mariboru i Sloveniji, i rekao da ga raduje "da je Slovenija već nakon prve utakmice u Moskvi izgledala jedinstvenija".

"Nadam se da će nogometna Slovenija i ostati tako složna", dodao je Kek izražavajući zelju da uspeh slovenačke reprezentacije "isprovocira odnosno podstakne ljude, koji se u fudbalskoj Sloveniji još uvek dele na Istok i Zapad, bele i crne, leve i desne da počnu da deluju zajedno za dobrobit slovenačkog fudbala".

"Ova reprezentacije je svetla tačka, veoma bi me radovalo kada bi barem delimično doprineli tome da ljudi počnu razmišljati jedinstvenije", rekao je Kek.

Selektor je konstatovao da je "'Ljudski vrt' pet puta veći i bolji domaći stadion 'Lužinka'" i da je fudbalerima trebalo samo još dodati "samopouzdanja i hrabrosti... i da se ne smeju prepustiti emocijama".

Pogledajte još