Novi partneri JAT-a

BEOGRAD, 24. novembar 2009. (FoNet) - Za strateško partnerstvo sa srpskom avio-kompanijom “Jat ervejz” zainteresovani su “Turkiš erlajnz” i ruski “Aeroflot”, koji u “Jat” ne bi ulagali novac, već novije avione, saznaje “Blic”.

Ovaj model bi bio sličan onom koji je kompanija “Turkiš erlajnz” napravila prošle godine sa bosanskim “BH erlajnzom”, kada su ponudili da najpre u 2009. po sistemu lizinga stave na raspolaganje mlazni avion, a na proleće 2010. još jedan.

Ovo se inače i poklapa sa strategijom turske kompanije da svojim kapitalom uđe na ceo Balkan. S druge strane, domaćem “Jatu” bi ovakav model puno značio s obzirom na to da mu je preko potrebna obnova flote i da su avioni ove kompanije u proseku stari više od 20 godina.

Kada bi i kako moglo da se konkretizuje eventualno partnerstvo, nije poznato. Izvesno je da je Vlada formirala radnu grupu koja se bavi prodajom “Jata”, ali bi, kako saznajemo, konkretni dogovori mogli da se naprave tek na proleće.

"Aeroflot” je ruska nacionalna avio-kompanija koja leti na 90 destinacija u 47 zemalja, a u floti ima 90 letelica.

Pored ruske i turske kompanije, nedavno se kao potencijalni kupac pominjala i grčka “Marfin investment grupa”, koja je početkom godine kupila grčku avio-kompanju “Olimpik erlajnz”. Tako nije isključena ni mogućnost da se “Jat” udruži sa “Olimpikom” kako bi se napravila jača regionalna kompanija.

Pogledajte još