Zbunjujuće poruke ginekologa

BOSTON - Američko udruženje akušera i ginekologa preporučilo je novo, fleksibilnije uputstvo za praćenje raka grlića materice. Za žene, posebno mlađe, novo uputstvo za Papanikolau test ukazuje da redovni godišnji pregledi mogu da izazovu veći rizik nego dobrobit. To je drugi put u proteklih nekoliko dana, podseća Glas Amerike, da se preporučuju značajne promene u testiranju na rak kod žena.

"Novim uputstvom preporučuje se da žene ne treba da počnu sa Papanikolau testom pre 21. godine, dok je prethodno to bilo sa 18. Žene između 20. i 30. godine trebalo bi da rade taj test svake druge godine", naglašava doktorka Mari Savard iz američke Asocijacije ginekologa i akušera.

Ova asocijacija takođe preporučuje da žene starije od 30 godina, koje su imale tri normalna testa u nizu, treba da se testiraju svake tri godine. Test je neophodan kako bi se utvrdile moguće promene na grliću materice radi sprečavanja pojave raka.

"Mlađe žene često imaju pozitivan test zbog ljudskog papiloma virusa. A znamo da to izaziva oštećenja grlića materice što može da izazove prevremeni porođaj. Uvereni smo da bi bilo dobro poneriti na 21. godinu", naglašava doktorka Savard.

Najnovije promene dogodile su se istovremeno sa debatom oko godina starosti i broja mamograma radi ustanovljavanja raka dojke.

"To jeste koincidencija ali ne znači da se time šalje poruka ženama. Više me brinu starije žene jer bi ređi testovi, svake druge ili treće godine, mogli da dovedu do propusta", izjavila je doktorka Savard.

Ova debata poprimila je politički značaj za one koji postavljaju pitanje da li je to znak onoga što stiže sa reformom američkog sistema zdravstvenog osiguranja.

(FoNet)
24. novembar 2009.

Pogledajte još