Kineski kredit za Kostolac

BEOGRAD, 24. novembar 2009. (FoNet) - Direktor TE" Kostolac", Dragan Jovanović i potpredsednik "Kineske nacionalne korporacije za uvoz i izvoz elektromašinske opreme", Džin Čunšeng potpisali su danas "Protokol za projekat Termoelektrane Kostolac B".

Govoreći o značaju ovog projekta, na kome se radi još od aprila ove godine, Jovanović je napomenuo da je  reč o investicionom paketu velikih projekata za Kostolac.

Prema njegovim rečima, paket se sastoji od revitalizacije dva bloka od po 350 megavata, izgradnje jednog postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova, kapitalne investicije povećanja kapaciteta kopa i izgradnje novog energetskog kapaciteta B3. Vrednost ovih radova trebalo bi da iznosi oko 700 miliona dolara, istakao je Jovanović.

Posle usaglašavanja tehničke ponude, kako je rekao Jovanović, moći će da se ide ka preliminarnoj komercijalnoj ponudi.

Očekuje se da Vlada Srbije donese odgovarajuće odluke, tehničke prirode, napomenuo je Jovanović, koji očekuje da "Kineska nacionalna korporacija" dostavi odgovarajućim institucijama NR Kine potrebnu dokumentaciju, da će ona biti nosilac projekta.

Predsednik Upravnog odbora EPS. Aca Marković, podsetio  je da je Upravni odbor 13. novembra doneo odluku da zahtev za ovim projektom uputi Vladi Srbije i da se očekuje da će u narednih desetak dana vlada doneti odgovarajuću odluku vezanu za ovaj aranžman.

Čunšeng je istakao da je, u okviru seta mera koje je zbog ekonomske krize usvojila kineska vlada u cilju pomoći kineskim kompanijama, i mogućnost davanja preferencijalnih kredita drugim zemljama u iznosu od 10 milijardi dolara.

To bi, naglasio je Čunšeng, svakako trebalo iskoristiti, kako bi se sa realizacijom projekta u Kostolcu krenulo već početkom iduće godine.

Pogledajte još