Klubovi nemaju prihoda od gledanosti

BEOGRAD, 24. novembra 2009. (Beta) - Generalni sekretar Partizana Darko Grubor rekao je da gledanost utakmica domaćeg fudbalskog prvenstva prevazilazi prenose mečeva stranih liga, ali da srpski klubovi, za razliku od drugih u Evropi, od toga nemaju prihode.

"Prema analizama agencija, gledanost prenosa utakmica Partizana na nacionalnoj televiziji prevazilazi gledanost prenosa utakmica stranih liga, u nekim slučajevima čak i dvostruko. Pored svega toga prihod od centralizovanih TV i sponzorskih prava, ne samo Partizana, već i drugih klubova Jelen superlige je ravan nuli", rekao je Grubor na panel diskusiji "Investicioni potencijal sporta u Srbiji", koju je u Beogradu organizovao list "Danas".

Grubor je ocenio da ta činjenica predstavlja paradoks, pošto je prihod od TV i sponzorskih prava jedan od primarnih izvora prihoda klubova.

Generalni sekretar Partizana izdvojio je francusko prvenstvo, takmičenja pod patronatom Evropske fudbalske unije (UEFA), ali i primer Kipra, gde klubovi u prvoj ligi dobijaju garantovanu sumu od milion evra po sezoni od centralizovanih TV i sponzorskih prava lige.

Pored Grubora, panel diskusiji prisustvovao je i savetnik predsednika Crvene zvezde Stefan Pantović, generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Zoran Laković, budući kandidat za predsednika Partizana Savo Milošević, kao i bivši generalni sekretar "crno-belih" Žarko Zečević.

Pogledajte još