Dubioza Kolektiv osvojili Halu sportova

Sjajan završetak godine kad su u pitanju veliki rok koncerti u prestonici. Novobeogradska Hala sportova je, ispostavilo se, bila pravi prostor za „Dubiozu“ koja je privukla 3.500 pravih, odanih fanova a dobar deo njih se zagrejao još uz polusatni nastup SARS-a.

POGLEDAJ I: Koncert Dubioza Kolektiva - Foto

Žare, Tihi i ekipa su prijatelji sa Dubiozom, oni koji prepoznaju energiju jednog benda lako plivaju i uz zvuke onog drugog pa je samo fizička pauza koncert jasno podelila u dve celine.

To rade“ je gromovito uvela publiku u standardan polučasovan repertoar SARS hitova u ovakvim prilikama – „Ratujemo ti i ja“, „Perspektiva“, „Debeli lad“, „Rakija“ i, naposletku, „Buđav lebac“ koji im je otvorio mnoga vrata ali su u bendu, sasvim sigurno, veoma ponosni na to što nisu ostali „one hit wonder“.

Ovacijama je pozdravljen SARS i vrlo brzo se Halom sportova zaorilo „Duuu-bioza“ ali i čuveno „Da me vidi babooooo“.

Vreme je bilo da, posle zagrevanja uz bend koji je nominovan za „MTV Best Adria Act“ nastupe – dobitnici te nagrade! Almir, Adis i ostali, naravno, u žuto-crnim dresovima, u 21.40 su započeli uobičajeno efektan stominutni fusion roka, daba, ska zvuka, regea, fanka...Čega sve nema u zvuku koji se jednostavno može definisati samo njihovim imenom!

Spremno je publika dočekala uvodnu „Wake Up“ pokazujući da je savladala gradivo sa aktuelnog albuma „Wild Wild East“ kojim se grupa, posle nekoliko godina, vratila pevanju na engleskom. Snažne društvene poruke krase svaki Dubiozin tekst i to posebno dođe do izražaja na ovakvim „masovkama“ ali se horski, ipak, logično, peva ono što je na „jeziku naših naroda i narodnosti“.

Treslo se dva puta Ušće uz „Valtera“, pa što ne bi i jedna „malena“ Hala sportova ? Žuti baloni koji su tada popadali sa krova polako postaju njena tradicija. „Firma Illegal“, „Oni dolaze“, „Vlast i policija“, „Recesija“, „USA“, „Dosta“ – kao talas za talasom, svaki sa razornijim dejstvom od prethodnog, Dubioza i njena publika su bili jedno!

Stvar je kako-tako ipak bila pod kontrolom sve do „Kokuza“ koji je sa prvim taktovima doneo potpuni delirijum. Očekivano sjajno se u takvoj atmosferi snašao kao gost trubač Marko Marković koji sa Dubiozom sarađuje još od februarskog gostovanja u temi „Balkan Fank“ pa ju je i sada obogatio.

Odlično su u finišu legle i „Vidi, vidi, vidi“ sa uplivom Lošinog „Fašiste“, „Domaćica“, „Blam“ i onda... Specijalna najava, vreme je bilo da se, sada uz podršku benda, još jednom čuje skandiranje koje je krenulo od stadiona a završilo kojekuda – „Da me vidi baboooo“.

Pola sata pre ponoći publika je htela još, međutim, uz valcer su se upalila svetla. Dubioza kolektiv su, uz sve sviračke vrline, pokazali i kako treba koncipirati koncert, držati tempo od početka do kraja zadovoljavajući, što bi rekao Brat Pantela, „fenstvo“ ali, istovremeno, ne podilazeći mu. Hala sportova... Dvadeset dana posle dvostrukog uživanja uz Hladno pivo, još jedan sjajan rok koncert je upisan u istoriju legendarnog zdanja čiji bi zidovi, da mogu, ispričali mnogo toga.

(old_image)

Pogledajte još