Birački spisak Roma

ČAČAK, 25. novembar 2009. (FoNet) - Gradska uprava za opšte i zajedničke poslove u Čačku počela je postupak formiranja posebnog biračkog spiska Romske nacionalne manjine.

Svaki građanin s biračkim pravom, pripadnik ove nacionalne manjine, može da podnese zahtev za upis u poseban birački spisak kako bi učestvovao na predstojećim izborima za članove Nacionalnog saveta Roma.

Rok za upis u poseban birački spisak je 1. mart 2010. godine. Upisom u poseban birački spisak, Romi se izjašnjavaju da su pripadnici romske nacionalne manjine i na taj način imaju pravo da biraju članove Nacionalnog saveta Roma, kojih je ukupno 35.

Kako bi realizovali i ustalili način direktnog biranja članova Nacionalnog saveta, neophodno je da se na nivou Srbije, prikupi 43.573 potpisa. Ukoliko ne bude prikupljen ovaj broj potpisa, onda će članovi Sveta biti birani kao i do sada.

“Posebni birački spiskovi se prave kako bi se sprečilo da na izboru za Nacionalni savet Roma glasa neko ko nije pripadnik romske nacionalne manjine”, rekao je koordinator za Romska pitanja u Čačku, Miroslav Mitrović.

On je apelova na Rome da dođu i upišu se u spisak, jer ništa ne gube i dodao da cilj nije da neko iz Čačka bude izglasan za člana Saveta.

U Čačku je registrovano 621 pripadnik romske nacionalne manjine, a njih 370 su punoletni. U poseban birački spisak do sada je upisano 50 Roma.

Postupak formiranja posebnog biračkog spiska Romske nacionalne manjine pokrenulo je  ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Pogledajte još