U Skupštini rasprava o Statutu Vojvodine

BEOGRAD, 25. novembra 2009. (Beta) - Skupština Srbije počela je u sredu raspravu o predlogu odluke o davanju saglasnosti na predloženi Statut Vojvodine.

Na početku rasprave poslanicima se obratila predsednica republičkog parlamenta Slavica Đukić-Dejanović koja je kao izvestilac skupštinskog Odbora za ustavna pitanja rekla da je odbor na sednici 18. novembra utvrdio Predlog odluke o potvrđivanju Statuta.

Kako je navela, ta odluka sadrži dva člana - da se daje prethodna saglasnost na Statut Vojvodine koji je pokrajinska skupština usvojila prošle godine sa pravno tehničkim ispravkama utvrđenim 7. novembra 2009. godine, kao i da se ta odluka donese po hitnom postupku kako bi se omogućio nesmetan rad pokrajinskih organa.

Posle obraćanja Slavice Đukić-Dejanović, poslanici Srpske radikalne stranke javljali su se da reklamiraju povredu Poslovika. Podršku Statutu ranije je najavilo 140 poslanika, među kojima su osim poslanika vladajuće koalicije i poslanici opozicione Liberalno demokratske partije. Statutom je predviđena mogućnost sklapanja međuregionalnih sporazuma, otvaranje predstavništava u regionima Evrope i Briselu i osnovanje Vojvođanske akademije nauka i umetnosti.

Pogledajte još