Izazov za planetu

BEOGRAD, 25. novembar 2009. (FoNet (old_image)) - Svi u regionu moraju da budu svesni da se klimatske promene događaju, da neće pogoditi neke daleke ostrvske zemlje već da su tu, oko nas, poručio je danas ministar za zaštitu životne sredine, Oliver Dulić.

Dulić je naglasio da je Srbija, kao potencijalna članica Evropske unije (EU), spremna na preuzimanje svih obaveza koje prozilaze iz tog statusa.

"Međutim, tražimo značajnu finansijsku pomoć i pomoć u transferu tehnologija i investicija u smanjenje efekata staklene bašte", napomenuo je Dulić na otvaranju ministarske konferencije jugoistočne Evrope "Klimatske promene i energetika".

"Izazovi sa kojima će se sresti ljudski rod, ali i sve biljne i životinjske vrste, biće ogromni i mi već danas osećamo posledice klimatskih promena", upozorio je Dulić.

Skupu je prisustvovao i Krister Bringeus, ambasador Švedske, zemlje koja predsedava EU, koji je poručio da članstvo u EU samo po sebi "nije čarobni štapić".

"Ka EU vode put i proces transformacije srpskog društva. Oko 40 odsto svega što Srbija treba da ispuni da bi postala članica EU je iz oblasti životne sredine. Budućoj Srbiji je svakako mesto u EU, ali i Srbija i srpski narod zaslužuju bezbednu i zdravu životnu sredinu, sa ili bez EU", naglasio je Bringeus.

Ministar energetike Petar Škundrić je podsetio da je čovečanstvo u poslednjih 200 godina izazvalo velike poremećaje u klimatskom sistemu, najosetljivijem sistemu na Zemlji.

"Emitovanje antropogenih gasova u atmosferu, usled korišćenja fosilnih goriva, dovode do globalnog zagrevanja i modifikuju energetski bilans atmosfere", objasnio je Škundrić.

Ministarska konferencija u Beogradu se održava mesec dana pre globalne konferencije o klimi koja će se u decembru održati u Kopenhagenu, i na kojoj se očekuje da će biti potpisan novi Kjoto protokol.

Pogledajte još