Narušeni odnosi vlasti i medijskog sektora

BEOGRAD, 26. novembar 2009. (FoNet) - U oktobru je došlo do daljeg narušavanja odnosa između vlasti i medijskog sektora, navodi se u najnovijem izveštaju Pravnog monitoringa medijske scene u Srbiji, koji se priprema u saradnji sa Asocijacijom nezavisnih elektronskih medija (ANEM).

U tom periodu je primećeno odsustvo bilo kakvog pomaka na izradi medijske strategije, "koja sve više izgleda kao izgovor vlasti i kupovina vremena da se stvari ne menjaju".

Druga činjenica je mnogo opasnija, a sastoji se u još jednom otvorenom pokazivanju vlasti da ne poštuje volju predstavnika medijskog sektora, kroz odbijanje da izabere jednog od njegovih predloženih kandidata za člana Saveta RRA, navodi se u izveštaju. Time, kako se konstatuje, vlast otvara mogućnost da u ponovljenom postupku, kroz Odbor i njegovu arbitrarnu selekciju kandidata, nametne nekog po svojoj volji.

Vlast, kada je medijski sektor u pitanju, preduzima samo one mere kojima se pooštravaju sankcije za medije, želeći na taj način da ih disciplinuje, tvrdi se u izveštaju.

S obzirom na činjenicu i da se, kada su novinari i mediji izloženi pritiscima i napadima, kazne izriču simbolično ili se uopšte ne izriču, nivo frustracije preti da dodatno zakomplikuje situaciju na medijskoj sceni.

Paradoks između poštovanja zakonskih ovlašćenja kada su u pitanju obaveze medija, a s druge strane odsustva bilo kakve odgovornosti kada su u pitanju obaveze nadležnih organa prema medijima, stvara neravnopravan odnos snaga, gde su, po pravilu, mediji uvek na gubitku, konstatuje se u izveštaju.

Vlast, pri tom, gubi iz vida činjenicu o važnosti medija za razvoj demokratskog društva, dovodeći tako u pitanje i postignute rezultate društvenih promena.

Od toga koliko će brzo i pravilno vlast prepoznati šum nezadovoljstva medijskog sektora odnosom vlasti prema njemu, njegovim potrebama i problemima, zavisi i koliko će biti duboke pukotine u međusobnim odnosima i koliko će vremena biti potrebno da se one poprave, kako bi se krenulo napred.

Pravni monitoring sprovodi advokatska kancelarija Živković & Samardžić u saradnji sa ANEM i u okviru projekta "Pravni monitoring medijske scene u Srbiji", koji su podržali USAID i IREX Srbija.

Pogledajte još