Uroš Šuvaković ćutao

BEOGRAD, 26. novembra 2009. (Beta) - Bivši funkcioner Socijalističke partije Srbije Uroš Šuvaković nije u četvrtak na suđenju bivšem direktoru Savezna uprave carina Mihalju Kertesu želeo da odgovori na većinu pitanja sudskog veća, navodeći da mu zakon to dozvoljava.

Šuvaković je na suđenju u Specijalnom sudu odbio da odgovori na većinu pitanja pozivajući se na zakonsku mogućnost da ne odgovara na pitanja kojima bi sebe ili sebi blisku osobu izložio krivičnom gonjenju, materijalnoj šsteti ili teškoj sramoti.

Šuvaković je odbio da odgovori da li je nekada bio u Saveznoj upravi carina, da li je od Kertesa primio novac, kako se tvrdi u optužnici, da li je iznosio nešto iz njegovog kabineta. Na pitanje sudije da precizira zbog čega odbija svedočenje, Šuvaković je rekao da su za njega sva tri zakonska osnova relevantna i da sudu prepušta na ocenu koji će da izbere.. "neka to bude teška sramota, ali mene nije sramota ni zbog čega".

On nije želeo da položi zakletvu navodeći da nema uslova za njegovo svedočenje ali je nakon kraće rasprave sa predsedavajućim sudskog veća sudijom Nadom Zec pristao da položi zakletuvu i odgovori jedino da je 1999. i 2000. godine bio zaposlen u MUP, da sa Kertesom nije u zavadi i da su ranije imali neke nesuglasice.

U svojoj odbrani Kertes je naveo da je Šuvakoviću za finasiranje predizborne kampanje SPS dao dva miliona nemačkih maraka i deset miliona dinara. Kertes je optužen za nelegalno iznošenje višemilionskih suma na Kipar, davanje sredstva za više od 1.100 preduzeća i ustanova, čime je savezni budžet oštetio za 60 miliona evra.

Pogledajte još