Stanari protestuju zbog raketa na krovu zgrade

Britanska vojska namerava da postavi rakete zemlja-vazduh na šest mesta u Londonu, kao meru obezbeđenja Olimpijskih igara koje će se održati od 27. jula do 12. avgusta.

Stanovnici zgrade "Fred Vig" u Lejtonstonu,u istočnom Londonu, kažu da oni za to nisu pitani.

Sudija Čarls Hadon Kejv rekao je da će sutra doneti presudu u tom slučaju.

Zastupnik stanara Mark Vilers rekao je da njegovi klijenti imaju "sasvim opravdan strah da postavljanje ili razmeštaj raketnog sistema na krov 'Fred Viga' stvara dodatni rizik da sama zgrada postane meta terorističkog napada".

Stanari kažu da su tom odlukom narušena prava koja im garatuje Evropska konvencija o ljudskim pravima o zaštiti "prava pojedinca na privatni život i miran život u svom domu".

Rakete će biti smeštene na još jednoj stambenoj zgradi, zatima na skladištu i poljoprivrednom imanju u istočnom Londonu i duž padina u južnom Londonu.

Ministar odbrane Filip Hamond rekao je da se prigovori merama bezbednosti, koje podrazumevaju i raspoređivanje 7.500 vojnika, stavljanje u pripravnost vojnih aviona u obližnjim bazama i nosača helikoptera na Temzi, odnose samo na "mali broj aktivnosti".

Obaveštajne službe saopštile su da su se, kao što se očekivalo, razgovori među ekstremističkim grupama povećali uoči Olimpijade, ali da nema posebne ili pouzdane pretnje Igrama. Stepen opasnosti od terorističkog napada u Velikoj Britaniji je na sredini skale od sedam podeoka, što označava jaku verovatnoću.

Prošle nedelje je 14 osoba uhapšeno pod sumnjom da su učestvovale u terorističkim aktivnostima. Policija insistira da ti slučajevi nemaju veze sa Igrama.

Beta

Pogledajte još