Nova lista nebezbednih avioprevoznika

BRISEL, 28. novembra 2009. (Beta) - Evropska komisija objavila je novu listu aviokompanija kojima je zabranjen let u vazdušnom prostoru EU zbog neispunjavanja bezbednosnih standarda.

U saopštenju od petka Komisije navodi se da je zabeležana bolja saradnja s vlastima i napredak u Albaniji, Angoli, Egiptu, Rusiji, Ukrajini, Kazahstanu i Kirgistanu. Letenje u vazdušnom prostoru EU zabranjeno je za 228 kompanija iz 15 zemalja.

Na novoj listi su sa spiska zabranjenih aviokompanija uklonjene tri ukrajinske, dok je četvrtoj iz te zemlje dozvoljeno da nastavi rad s jednim avionom. Lista zabranjenih aviokompanija je proširena svim avioprevoznicima iz Džibutija, Republike Konga i Sao Tomea i Principea zbog manjkavosti uočenih u sistemu nadzora vlasti u tim zemljama.

U vazdušnom prostoru EU letovi su zabranjeni svim kompanijama i iz Benina, Demokratske Republike Kongo, Ekvatorijalne Gvineje, Indonezije, Kirgistana, Liberije, Republike Kongo, Svazilenda i Zambije. U EU su takođe zabranjeni letovi avioprevoznicima iz Angole s izuzetkom jedne kompanije koja može da radi uz ograničenja, Gabona s tri izuzetka i Kazahstana s jednim izuzetkom.

Pogledajte još