Počeo proces Demjanjuku za nacističke zločine

BERLIN, 30. novembra 2009. (Beta) - Sa velikim zakašnjenjem i praćeno ogromnim zanimanjem medija, u Zemaljskom sudu u Minhenu danas je počelo suđenje Ivanu - Džonu Demjanjuku za nacističke ratne zločine.

Državno tužilaštvo Demjanjuka tereti da je kao čuvar u koncentracionom logoru Treblinka-Sobibor učestvovao u ubistvu najmanje 29.000 evropskih Jevreja.

U dokaznom materijalu optužbe najvažnija je službena iskaznica Š-a izdata na Demjanjukovo ime na kojoj je navedeno da je 27. marta 1943. prekomandovan u Sobibor. Demjanjukov branitelj je danas ocenio da je njegov klijent žrtva nacističkog režima jer je u Š-jedinice stupio kao zarobljeni vojnik Crvene armije.

Predviđeno je da suđenje sa pauzama traje 35 dana, do maja 2010. godine. Tokom narednih nedelja trebalo bi da bude saslušno 20 svedoka. Na početku procesa su danas novinari protestovali što u sudnici ima samo 68 mesta za njih, iako se akreditovalo 200 predstavnika medija. Sudije su, međutim, naglasile da se proces održava u najvećoj raspolozivoj sali, a da zbog poštovanja ljudskog dostojansva optuženog, nije moguće održavanje suđenja u većoj hali neke druge zgrade.

Pogledajte još