Poseta SAD za poboljšanje odnosa

VAŠINGTON, 1. decembra 2009. (Beta) - Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac ocenio je da je susret s američkim ministrom odbrane Robertom Gejtsom u Vašingtonu jedan od najznačajnijih od kada je na čelu ministarstva i da treba da utiče na poboljšanje sveukupnih odnosa Srbije i SAD, ne samo u oblasti odbrane.

Ministar Šutanovac je nakon sastanka s Gejtsom u Pentagonu, ocenio da je nedavna poseta američkog potpredsednika Džozefa Bajdena pokazala da za Srbiju "postoji respekt preko okeana" što je veoma značajno, a da je na sastanku sa Gejtsom konstatovano da su odnosi u oblasti odbrane jedni od najboljih delova saradnje dve zemlje.

Dvojica ministara razgovarali su o daljim aktivnostima Vojske Srbije u programu NATO-a Partnerstvo za mir, a Šutanovac je obavestio američkog kolegu o učešću sanitetskog tima Vojske Srbije u mirovnoj misiji u Čadu i želji da oružane snage Srbije učestvuju i u drugim misijama sa "partnerima iz Evrope".

"U ovom trenutku, ozbiljnije učešće, kako bi smatrale SAD, teško je izvodljivo za nas iz više razloga, tehničkih, a i političkih", rekao je Šutanovac i dodao da je izložio plan "profesionalizacije Vojske Srbije. Prema njegovim rečima, saradnja koju su ostvarile Vojska Srbije i Nacionalna garda Ohaja prevazišla je sva očekivanja i treba da predstavlja putokaz za unapređenje civilne saradnje.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac boravi u SAD na poziv američkog ministra odbrane Roberta Gejtsa, što je prvi takav poziv ministru odbrane Srbije posle 25 godina.

Pogledajte još