Muslimani da povuku novac iz Švajcarske

ANKARA, 2. decembra 2009. (Beta-AFP) - Turski ministar za evropska pitanja Egemen Bagis pozvao je muslimane da povuku svoj novac iz švajcarskih banaka pošto je na referendumu u Švajcarckoj izglasana zabrana izgradnje minareta, preneo je u sredu turski dnevnik Hurijet.

"Uveren sam da će ta odluka (švajcarskih građana) uticati na našu braću muslimane da ponovo razmisle da li da drže svoj novac u švajcarskim bankama", rekao je Bagis. Ministar je pozvao one koji imaju novac u bankama da ga prebace u turske banke koje su, kako je rekao, manje pogođene svetskom finansijskom krizom.

Turska je u utorak osudila ishod referednuma u Švajcarskoj. Premijer Redžep Tajip Erdogan rekao je da je rezultat švajcarskog referenduma "posledica talasa rasizma i ekstremne desnice u Evropi". Na referendumu u nedelju više od 57 odsto Švajcaraca odlučilo je da se zabrani izgradnja minareta u zemlji. Zabrana gradnje minareta biće u ustavu predstavljena kao "mera namenjena održavanju mira između članova različitih verskih zajednica".

Pogledajte još