Smanjen broj napada na novinare

BEOGRAD, 2. decembra 2009. (Beta) - Predstavnici OEBS–a, Medijske organizacije jugoistočne Evrope (SEEMO) i Međunarodnog instituta za medije (IPI) zahvalili su u sredu u Beogradu ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću na merama za zaštitu novinara i ukazali da još nisu rešena ubistva novinara u protekle dve decenije.

Predstavnici OEBS-a, SEEMO i IPI su u razgovoru sa Dačićem naglasili da je prošle godine bilo 138 napada na novinare, a da je broj napada ove godine smanjen za 50 odsto. Oni su istakli nerešene slučajeve ubistava novinara Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, i predložili ministru Dačiću da iskoristi svoj autoritet i pomogne ubrzavanju istrage, saopštio je MUP Srbije.

Dačić je istakao rešenost Ministarstva da zaštiti novinare i upoznao ih je sa formiranjem jedinice koja ima za cilj da na javnim skupovima zaštiti novinare. Predstavnici delegacije i Dačić su razgovarali i o novom Zakonu o informisanju i saglasili se da treba razgovarati o predlogu novog zakona, u saradnji sa međunarodnim organizacijama i novinarskim udruženjima.

Pogledajte još