Studenti nastavili protest

BEOGRAD, 03. decembar 2009. (FoNet) - Oko 200 studenata dva beogradska univerziteta, nezadovoljih zaključkom Vlade o zahtevima za olakšan upis naredne godine studija, ponovo su danas protestovali.

Oni traže da se prihvati i jedini preostali zahtev za zbirni upis godine, koji je Vlada prošlog petka odbila da usvoji.

Oko 200 studenata krenulo je od filozofskog fakulteta, Ulicom Kralja Milana do Slavije, gde su im se pridružili bageristi, prenosi B92.

Zatim su se uputili ka zgradi Vlade, ali ih je policija zaustavila kod Ministarstva prosvete.

Revoltirani time, studenti su pokušali da uđu u Ministarstvo, ali su bili sprečeni.

Studenti traže da se uvaži i, kako kaže organizator protesta Vladimir Smuđa, najvažniji zahtev - da se odobri zbirni upis naredne godine studija.

“Zbirni upis zapravo znači da mi tražimo da se vrednuje studentski rad od početka studija, pa do ovog trenutka. Ono što zakon trenutno kaže je da se vrednuje studentski rad samo u toku jedne školske godine, objašnjava Smuđa.

Prema tvrdnjama organizatora protesta, neprihvatanjem jedinog preostalog zahteva, direktno je pogođeno oko sedam hiljada studenata.

Student prorektor Univerziteta umetnosti Miloš Miletić kaže i da nije utvrđen rok za ispunjenje zaključaka koje je Vlada usvojila prošlog petka, niti je preciziran način na koji će to biti učinjeno.

“Pre dva dana je stigao dopis za studente koji su vezani za 48 do 60 bodova, gde Vlada nalaže fakultetima da oni te studente upišu iako oni već imaju pravo da se upišu, ali nigde ne piše ko će to finansirati”, podseća Miletić.

“Treba da stoji - vi ih upišite, a mi ćemo platiti. Tu se jasno vidi da Vlada nije rešila taj problem”, ocenio je on.

Studenti su ostavili svoje zahteve na pisarnici Ministarstva prosvete i rekli da očekuju poziv za dalje pregovore, u suprotnom nastaviće proteste.

U Ministarstvu prosvete nisu želeli da komentarišu ponovno okupljanje studenata. Kako je televiziji B92 potvrđeno, zahtev za zbirni upis ne ispunjava zakonom propisane uslove o potrebnih 48 bodova kao uslov za upis akademske 2009/10 godine.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.