Poziv saveznicima NATO da podrže Obaminu strategiju

BRISEL, 4. decembar 2009. (Beta-AFP) - Britanski ministar inostranih poslova Dejvid Miliband pozvao je u petak zemlje NATO da učine "maksimum" napora u cilju jačanja vojnog i civilnog prisustva u Avganistanu.

"U ovom kritičnom trenutku" saveznici NATO moraju da ulože "maksimum napora", izjavio je Miliband uoči sastanka šefova diplomatija zemalja članica NATO gde će se raspravljati o tome koliko zemlje te alijanse mogu da doprinesu novoj američkoj strategiji u Avganistanu koju je u utorak najavio predsednik Barak Obama.

Tri dana nakon objavljivanja da će SAD u Avganistan poslati dodatnih 30.000 vojnika, Miliband je izrazio zadovoljstvo što je tokom te "ključne sedmice" dvadesetak zemalja, među kojima i Velika Britanija, saopštilo da će podržati novu američku strategiju u borbi protiv avganistanskih talibana.

On je međutim, dodao da "svaki ministar koji danas bude učestvovao na sastanku i svaka vlada moraju da se zapitaju da li stvarno čine sve što je u njihovoj moći na vojnom i civilnom planu".

Pogledajte još