Zašto se plaća rad Komisije kada nema lustracije

BEOGRAD, 4. decembra 2009. (Beta) - Narodni poslanik Žarko Korać najavio je u petak da će tražiti objašnjenje zašto je u Predlogu budžeta Srbije za narednu godinu predviđena stavka za Komisiju za lustraciju kada Kosmija ne radi pošto lustracije u Srbiji nema.

"Za mene je ogromno iznenađenje ta stavka u budžetu s obzirom da lustracija u Srbiji nikada nije ne urađena, nego ni započeta", kazao je Korać agenciji Beta povodom informacije da će Komisija za ispitivanje odgovornosti za kršenje ljudskih prava raspolagati sa 48.000 dinara.

Ta je svota, inače, tri puta manja nego ovogodišnja, deset puta manja od one kojom je Komisija raspolagala 2008, a 35 puta manja nego sredstva planirana budžetom za 2005. godinu.

"Postaviću pitanje moralnosti trošenja lustracione komisije kada ona u javnosti ne postoji", kazao je Korać. Kako je naveo, vlast DOS-a posle 2000. odgovorna je što lustracija nije spovedena. "Smatram i sebe odgovornim za to. Druga je tema koliko je naše društvo bilo spremeno za lustraciju ali je pogrešno što to barem nije započeto", kazao je on.

Pogledajte još