Cilj Beograda da ne bude novih priznanja Kosova

BEOGRAD, 7. decembra 2009. (Beta) - Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić rekao je da je cilj Beograda da posle odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova ne bude više novih priznanja Kosova i Metohije.

"Ono što želimo da postignemo je da nakon okončanja procesa pred MSP ne bude više novih priznanja Kosova i Metohije i da Kosovo ne može pristupiti međunarodnim organizacijama u kojima je članstvo privilegija suverenih država... Ukoliko budemo uspešni, postaće očigledno da ne postoji alternativa obnavljanju dijaloga", ocenio je Jeremić u intervjuu za dnevnik Blic u ponedeljak.

Jeremić je dodao da očekuje da će "okončanje sudskog procesa dovesti do obnove dijaloga koji će doneti kompromisno rešenje, a koje će prihvatiti sve države sveta".

On je istakao da je "malo verovatno" da će sud doneti negativnu odluku, odnosno da će izaći sa stavom "da je prihvatljiva jednostrana promena granica miroljubivih, demokratskih, međunarodno priznatih država protiv volje Saveta bezbednosti UN".

Pogledajte još