Karakul: "Mrtvo more" na krovu sveta (FOTO)

Smatra se da je jezero nastalo nakon udara meteora pre više miliona godina, a njegove vode čine pravu oazu usred negostoljubivog i kamenitog pejzaža Pamira. U viktorijansko doba ovi predeli su smatrani "krovom sveta".

Uprkos svojoj lepoti, ovo jezero je prilično beživotno, a meštani tvrde da je, zbog velike količine soli i gustine vode, jedrenje gotovo nemoguće, jer postoji velika opasnost od prevrtanja čamca. Zbog toga su dizajnirali posebne čamce sa olovnim balastom na dnu.

Karakul je prilično surov i prema svojim malobrojnim stanovnicima, maloj zajednici Kirgiza koji žive u selu nazvanom po jezeru. Zajednica opstaje zahvaljujući nomadskom stočarstvu i uzgoju ovaca, jakova i koza.

Seljani leta provode na visokim pašnjacima, a zimi se vraćaju u selo kako bi nekako prebrodili ekstremno niske planinske temperature koje padaju i do -45 stepeni Celzijusa.

Jezero je čuveno po svojoj promenljivoj boji, koja reflektuje okolne vrhove i sjaji tamnozelenom, azurnom ili svetloplavom bojom, u zavisnosti od svetlosti.

Kada sunce zađe iza planinskih vrhova, jezero, duboko i do 238 metara, postaje tamno poput noći. Zbog toga ga često nazivaju i "crnim jezerom".

Izvor: B92, Klix.ba

(old_image)

Pogledajte još