BND: Haradinaj šef klana koji švercuje drogu i oružje

BERLIN, 5. marta 2007. (Beta) - Nemačka obaveštajna služba (BND) bivšeg predsednika vlade Kosova Ramuša Haradinaja, kojem je danas počelo suđenje pred Haškim tribunalom, smatra šefom mafija-klana koji se bavi švercom cigareta, droge, oružja i ljudi, piše danas dnevnik "Berliner cajtung" (Zeitung).

Nekadašnji komandant Oslobodilačke vojske kosova (OVK) vlada jednom od tri "interesne zone" organizovanog kriminala na Kosovu i "kontroliše čitav sprektar kriminalnih, političkih i vojnih aktivnosti".

Njegov klan bavi se, kako se prenosi dokument BND-a, "švercom droge i oružja i ilegalnom trgovinom robe koja podleže plaćanju carine".

Haradinaj je "kao regionalni komandant zone" uključen "posebno u šverc cigareta, trgovinu gorivom i naplatom 'reketa'", smatra nemačka obaveštajna služba. Pored toga, Haradinajev klan učestvuje u švercu droge prema Evropi.

Prema navodima BND-a, Haradinaj svoje "kriminalne aktivnosti, koje su raširene i do Nemačke, obavlja, između ostalog, i preko lažnih preduzeća u inostranstvu".

Nemački dnevnik piše i da se u dokumentu KFOR-a koji nosi oznaku "tajna", navodi da je Haradinaj uključen i u šverc oružja i ukradenih automobila, kao i trgovinu žena koje se bave prostitucijom.

Zajedno sa bratom Haradinaj je, kako se prenosi iz dokumenta KFOR-a, kontrolisao i raspodelu humanitarne pomoći Kosovu.

Kao potvrdu ovog pristupa Zapada list navodi susrete sadašnjeg i bivšeg šefa UNMIK-a, Nemca Joahima Rikera (Joachim Ruecker) i Danca Jesena-Petersena, sa optuženim Haradinejem.

Pogledajte još