Neizvesno drugo polugodište?

BEOGRAD, 8. decembra 2009. (Beta) - Sindikat obrazovanja Srbije i Granski sindikat prosvetnih radnika upozorili su u utorak da će stupiti u štrajk ako Vlada Srbije ne pristane na razgovore o ceni rada u obrazovanju u 2010. godini.

Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu da drugo polugodište neće početi, ako Vlada Srbije ne prihvati zahtev sindikata da se utvrdi cena rada u narednoj godini.

Pored toga sindikati traže da Vlada prizna kao dug to što zaposlenima u obrazovanju ove godine nije povećala platu kako je to bilo dogovoreno sa sindikatima. Reč je o Protokolu kojim je bilo predviđeno povećanje zarade za dva i šest odsto.

Sindikat obrazovanja Srbije i Granski sindikat prosvetnih radnika traže i da se zaposlenima u prosveti koji dobrovoljno žele da napuste posao isplate nadoknade od 200 evra po godini radnog staža, kao i da se onima koji ispunjavaju neki od uslova za penziju i žele da se penzionišu umesto dosadašnje tri isplati šest prosečnih plata. Pavlović smatra da će na taj način oko 3.500 zaposlenih u prosveti koji imaju uslove za penziju biti motivisani da se penzionišu, kao i da će biti stvoreni uslovi za zapošljavanje mladih.

Pogledajte još