Margetić: Od prljavog novca preko Vlade Srbije dobilo se do 1.1 milijarde evra čistog novca

Prvi deo svog istraživanja, koji se odnosi na novac dok je on još bio na tajnim računima na Kipru, Margetić je započeo još od 1999. godine u saradnji sa tadašnjom predsednicom Saveta za borbu protiv korupcije Vlade Srbije, pokojnom Vericom Barać. On tvrdi da je ta dokumentacija u međuvremenu nestala iz arhiva Saveta, ali je ostala kod njih koji su sa Vericom radili na tom predmetu.

Margetić tvrdi kako su on i Verica Barać krenuli od činjenice da je 17. februara 2006. godine, tadašnjem Okružnom tužilaštvu u Beogradu podneta krivična prijava protiv Mlađana Dinkića, Miroljuba Labusa, Vesne Džinić, Dušana Lalića, Nikole Živanovića, Mladena Spasića i Mire Erić Jović.

“Ta krivična prijava dokazuje da je Mlađan Dinkić u toku istrage na of-šor računima Srbije na Kipru, utvrdio da se na tim računima nalazi novac koji se procenjuje na od 1,1 milijardi do 11 milijardi američkih dolara, suprotno onome što Dinkić tvrdi već godinama”, dodao je Domagoj Margetić.

Margetić je podsetio da je u to vreme i Velimir Ilić izjavio kako je na računima na Kipru pronađeno više od milijardu američkih dolara, nakon čega je povučen iz Komisije za istraživanje zloupotrebe, koja je 2001. godine okupljena sa ciljem da istraži gde je 60 milijardi evra nestalih u vreme Miloševićeve vladavine.

“Ilić tu izjavu nikad nije opovrgao, niti je povukao. On i Borka Vučić su tvrdili isto. Deo te dokumentacije danas posedujemo upravo zahvaljujući njoj”, objasnio je.

Protiv Dinkića su 2006. godine podnete dve krivične prijave, u kojima je optužen za korupciju, malverzacije i zloupotrebe kiparskog novca, tvrdi ovaj novinar.

“Nijedna od ovih krivičnih prijava do danas nije procesirana, iako je u prilogu bilo preko 400 dokumenata dokaznog materijala. Zašto? Ako je tu sve čisto, trebalo je da nadležni organi Republike Srbije to utvrde”
, rekao je Margetić.

On je još rekao da je u drugom delu istraživanja utvrdio kako je novac sa Kipra prvo poslat u tri različite banke, pa u po jednu u Londonu, Parizu i Zagrebu, na tajne račune.

Iz tih banaka je, po njegovim rečima, novac objedinjen i poslat na parainvesticijske račune kod Hypo Alpe Adria International grupe.

“Nakon toga prvi sledeći trag kiparskog novca, koji sam ja uspeo da otkrijem, bio je u slučaju 'Mobtel'”, kazao je hrvatski novinar.

Novac je, prema njemu, sa računa kod Hipo grupe ponovo prebačen of-šor kompaniji registrovanoj na Kipru u vlasništvu austrijskih državljana, a čiji je većinski vlasnik Martin Šlaf.

"Novac je potom reinvestiran u Srbiju, kako bi se oprao. To dokazuje slučaj 'Mobtel'", kazao je Margetić.

On je dalje objasnio da je Matrin Šlaf nakon 2004. godine preko svoje kiparske kompanije postao vlasnik 30% akcija Mobtela, a zatim sklopio ugovor o prodaji tog dela državi Srbiji. U tom trenutku država je u svom vlasništvu imala 70% Mobtela, a ceo proces je sproveden preko tadašnjeg ministra finansija Mlađana Dinkića.

“Vlada nije proverila poreklo akcija, ni novca na kiparskom of-šoru, kao ni njegovu solventnost. Zašto bi Vlada kupovala tih 30% akcija? Odluka koja nema ekonomsku logiku. A usput, nije imao ko drugi time da se bavi, nego Mlađan Dinkić”, naglasio je on.

Margetić tvrdi da se na ovaj način od prljavog srpskog novca preko Vlade Srbije dobio čist novac. Po dokumentima kojima Margetić raspolaže, radilo se o sumi između 400 miliona i 1.1 milijarde evra.

Margetić je tokom istraživanja došao do 1420 dokumenata kojim potkrepljuje svoje navode, koje je predao Upravi kriminalističke policije u Beogradu, i koje je najavio da će uskoro posti dostupni javnosti.

Izjavu koju je Domagoj Margetić dao Upravi kriminalističke policije u Beogradu možete pronaći u galeriji ispod.

Celu konferenciju za štampu možete pogledati ovde.

T. Damjanović/M.Ilić

(old_image)

Pogledajte još