Usvojen zakon o smanjenju broja zaposlenih

BEOGRAD, 11. decembra 2009. (Beta) - Skupština Srbije usvojila je u petak Zakon o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u lokalnoj administraciji, kojim će broj zaposlenih biti smanjen.

Zakonom je utvrđeno da broj zaposlenih na neodređeno vreme u lokalnoj upravi ne može biti veći od četiri zaposlena na 1.000 stanovnika. Skupština je, međutim, usvojila amandman poslaničke grupe manjina da se broj zaposlenih u lokalnoj administraciji u kojoj su u službenoj upotrebi jezici nacionalnih manjina uveća za jednog na 1.000 stanovnika i to za svaki jezik nacionalne manjine.

Zakonom je utvrđeno da se za 15 odsto smanjuje broj stalno zaposlenih činovnika u opštinskim administracijama, odnosno za 5.648 radnika od 37.789 zaposlenih u lokalnim institucijama koje se finansiraju iz lokalnih budžeta. Višak zaposlenih ima 110 opština u Srbiji, dok 35 opština ne mora da otpušta zaposlene u lokalnoj administraciji.

Maksimalan broj zaposlenih po ugovoru i na određeno ne može biti veći od 10 odsto od broja zaposlenih za stalno. Do 31. decembra 2009. sve opštine i gradovi moraju doneti nove sistematizacije radnih mesta i objaviti ih na internet stranici opštine i Ministarstva finansija.

Ukoliko se do tog roka ne smanjenji broj zaposlenih do maksimalnog broja, od 1. januara 2010. godine opštini će se srazmerno smanjivati transferi iz republičkog budžeta u zavisnosti od broja zaposlenih koji prelazi maksimalni broj. Oni koji ostanu bez posla dobijaju otpremninu i nadoknadu za nezaposlene.

Pogledajte još