Vakcinacija 17. decembra

BEOGRAD, 14. decembar 2009. (FoNet) - Besplatna vakcinacija protiv novog gripa počinje 17. decembra, rekao je ministar zdravlja Tomica Milosavljević danas i cenio da bi raniji početak zimskog raspusta bila dobra mera jer je epidemiološka situacija u Srbiji u pogoršanju.

Skupljanjem svih podataka, napomenuo je Milosavljević, verovatno će se steći uslovi da se savetuje Munistarstvu prosvete da ispita mogućnost za pomeranje početka zimskog raspusta, rekao je Milosavljević,posle potpisivanja ugovora o donaciji Japana zdravstvenim ustanovama u Surdulici i Šapcu.

"O tome će odluku doneti Ministarstvo proisvete i resorni ministar, a to bi mogla da bude dobra mera u trenutku pogoršavanja epidemiološke situacije", naglasio je Milosavljević posle potpisivanja ugovora

U četvrtak, 17. decembra, počinje vakcinacija i ona će, kako je rekao, biti besplatna za sve građane.

Prvo će biti vakcinisane prioritetne grupe - hronični bolesnici, trudnice, deca starija od 6 meseci, pripadnici vojske i policije i zaposleni u javnim službama.

"Kad od 17. decembra počne vakcinacija, ovaj proces će teći kontinuirano jer je to najbolja zaštita stanovništva, a siguran sam da će svaki građanin znati dobro da proceni sopstvenu odluku o vakcinisanju", poručio je Milosavljević.

Odluka o zabrani javnih skupova, objasnio je on, na neki način je već doneta proglašenjem epidemije na nivou države.

"Zabrana masovnih okupljanja je na snazi od trenutka kad je epidemija počela da se javlja na teritoriji koja pokriva više od polovine populacije u Srbiji", precizirao je Milosavljević.

Ukupna vrednost japanske donacije, koju je uručio ambasador Tošio Cumozaki, iznosi 101.924 evra.

Zdravstveni centar u Surdulici je dobio operacioni sto, operacionu lampu, dva EKG aparata i četiri monitora za pacijente, dok je Opšta bolnica u Šapcu dobila rentgen aparat.

Ukupna japanska pomoć Srbiji od 1999. godine iznosi 198,4 miliona evra.

Pogledajte još