Noć Frankofonije

Beograd je po treći put bio domaćin hepeninga zvanog „Noć Frankofonije”. Ovogodišnja tema bila je, pre svega, jezik i reči koje „migriraju” i u mnogim stranim jezicima imaju posebno značenje (chic, amour, paspartout…)

U nedelji kada se širom sveta proslavlja Frankofonija (od 17 do 24. marta), koja spaja raznolikost frankofonskog sveta u svom najboljem izdanju, u Sava Centru se okupilo čak 14 ambasada od kojih su nove učesnice Bugarska i Grčka.

Ambasade zemalja članica Frankofonije, koje promovišu kulturne vrednosti i različitosti zemalja francuskog govornog područja (Francuska, Belgija , Kanada , Švajcarska, Maroko, Tunis, Liban , Egipat, Kongo, Gvineja, Rumunija, Alžir, Bugarska i Grčka) predstavile su svoje tipične proizvode, muziku, gastronomske specijalitete i pića na štandovima u holu Sava Centra. S obzirom da je manifestacija bila potpuno besplatna, gužva oko štandova je bila neopisiva. Grabilo se šta se stiglo, više nije bilo važno da li je to hrana, piće ili najobičnija kartonska kesa.

Tako, ako ste imali volje da se laktate na štandu Rumunije, mogli ste da probate sarmice od zelja, Francuzi su delili parčiće hleba sa skupim francuskim sirom, Kanada je pravila male palačinke sa javorovim sirupom. Gvineja je nudila pravu mini večeru - pirinač, povrće, batačići, soja.... Naša ekipa Nadlanu.com ipak se odlučila da se malo okrepi na štandu naše nam Srbije, u smislu "domaće je najbolje". Dok smo jeli medenjake i pili crno domaće vino, razgledali smo štand koji je obilovao stvarima sa etno motivima, svilenim bombonama, jabukama, grožđem i neizbežnim liciderskim srcima.

Publika u sali je imala prilike da vidi i modnu reviju "Afrika je u modi", najpoznatijeg afričkog modnog dizajnera, Angija Aifa iz Kameruna. Ovo je bila revija kakva do sada još nije viđena kod nas. Modeli su visoke mode i inspirisani afričkom divljinom i egzotičnim prizorima savane. Manekeni su šetali bosi s palmama na glavi, polutkama kokosovih oraha na grudima, s haljinoma od asure za plažu, dodacima folije, kanapa......

„Noć Frankofonije” je veče kontrasta i kulturne raznolikosti. Predstavnici naše kulture, Ansambl Kolo i Bora Dugić, dočarali su specifičnost Srbije u frankofonskom svetu. Jer. zvuk koji svi razumeju jeste zvuk frule. 

Centralni događaj večeri bio je ekskluzivni koncert svetske muzičke atrakcije „Rageus Gratoons” iz Francuske, koja je svojim raznolikim zvucima dočaralo svu raznovrsnost muzičke baštine frankofonskog sveta, što je mnogobrojnu publiku diglo na noge.

"Živeti zajedno, a biti različit" - poruka je Abdu Duifa, generalnog sekretara Međunarodne organizacije Frankofonije

Tekst: Jelena Antonijević
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još