Deveti dan štrajka glađu

NOVI PAZAR, 15. decembar 2009. (FoNet) - Deset radnica Trikotaže „Raška“ već deveti dan štrajkuje glađu, tražeći da im se uplate sredstva iz socijalnog program koji je država isplatila još pre dve godine i da im se poveže radni staž.

Ove radnice su zabarikadirane u prostorijama Udruženja tekstilnih radnika Novog Pazara, Sjenice i Tutina.

Jutros su radnici hitne pomoći posetili štrajkačice i utvrdili da imaju ozbiljne zdravstvene probleme.

„Rešene smo da žive ne izađemo odavde ako nam se ne ispune zahtevi. Dve godine obijamo pragove policije i tužilaštva, ukazujemo da nam je otet socijalni program. Nas 13 radnica Trikotaže pare nismo ni videle. Neko ih je ukrao? Okružni sud smatra da za to nema dokaza", rekla je predsednica Štrajkačkog odbora Jasminka Milutinović.

Prošle nedelje radnice su pokušale da se spale, a tom prilkom opekotine je zadobila Muamera Jakupović koja nije želele da joj fotografišemo lice, već je pokazala ruke, a ima opekotine i na vratu.

„U bolnici su mi tražili hiljadu dinara za serum, ali od čega da platim? Ili ćemo dobiti ono što nam pripada ili će se daleko čuti o onome što smo čvrsto rešile da učinimo“, rekla je Jakupovićeva.

U teškom stanju je i Ismeta Mekić, koja ima 59 godina i koja se čudi zašto radnice nije posetio niko od predstavnika vlasti, osim načelnika Odeljenja za privredu Ramiza Paljevca i sindikalnog lidera Zorana Bulatovića.

„Ako sud hoće pravdu, lako će utvrditi ko nas je pokrao. Mi ćemo znati šta ćemo učiniti ako nam se zahtevi ne ispune“, navela je Ismeta Mekić.

Porodice vrše pritisak na štrajkače i mole ih da odustanu, ali one gladuju zabarikadirane i u prostorije puštaju samo novinare.

Pogledajte još