Mađarska niskobudžetna kompanija "Vizer"

Mađarska niskobudžetna kompanija "Vizer" (Wizzair) je izrazila želju da uspostavi letove između Beograda i drugih evropskih gradova. 

Državni sekretar za turizam Goran Petković kaže da ta kompanija želi da u Beogradu osnuje mini- kompaniju kao svoju bazu, sa jednim avionom, koji će opsluživati naše stjuardese i tehničari. On je dodao da "Vizer" očekuje da bi u Beograd mogao da dovede više desetina hiljada inostranih turista, a to će istovremeno biti prilika i našim ljudima da putuju po povoljnijim cenama.

Zamenik generalnog direktora beogradskog aerodoma Velimir Radosavljević je rekao da bi avion, koji bude stacioniran u Beogradu, mogao da obavlja 20 letova nedeljno, a "Vizer" je već izjavio da je za njih sasvim prihvatljiv Terminal jedan, koji koristi Jat za čarter letove.

On je ocenio da je aerodromska taksa od 15,3 evra sasvim prihvatljiva, jer je putnicima najvažnija brzina kojom se vrši prihvat i otprema aviona. Direktor aerodroma je priznao da je na tom terminalu nešto siromašnija infrastruktura, da se „čeking“ obavlja ručno, ali je obećao da će biti otvoreno više šaltera.

“Za aviokompanije, a samim tim i za putnike, daleko je važnije po kojoj ceni, koliko brzo i koliko kvalitetno se vrši prihvat i otprema aviona. Ako su aviokompanije tim segmentom usluga zadovoljne, one će biti u stanju da daju velike popuste na karte, a to je upravo ono što naše građane najviše interesuje”, kaže Radosavljević. 

Inače, beogradski aerodrom je od 15. decembra snizio takse za bezbednost za 25 odsto, tako da sada taksa na Terminalu 1 košta 15,3 evra umesto 16,5 koliko je ranije bila. Upravo je smanjivanje aerodromskih taksi i bio jedan od ključnih zahteva niskobudžetnih kompanija da bi uopšte razmatrale pitanje letova iz Beograda.

Direktorka Turističke organizacije Srbije Gordana Plamenac je rekla da uspostavljanje letova loukost kompanija sa Beogradom, nameće obavezu većeg promovisanja turističke ponude Srbije u zemljama iz kojih te kompanije dolaze.

Ipak, sekretar Udruženja ugostiteljstva i turizma Privredne komore Beograda Svetozar Krstić kazao je nedavno da su aerodromske takse kod nas sada duplo više nego u regionu i skuplje su od avionske karte niskobudžetnih kompanja u bilo kom pravcu. On kaže da je za razvijanje "siti brejk" turizma (kratkih gradskih odmora) neophodno da se snize aerodromske takse. 

Novo tržište, ne konkurencija Jatu 

Dolazak niskobudžetskih avio-kompanija u jednu zemlju može da ugrozi poslovanje nacionalnih avio-kompanija, što je ovde slučaj sa Jatom koji je trenutno u pregovorima sa „Turkiš erlajnzom” oko strateškog partnerstva.

Goran Petković kaže da će sigurno doći do prelivanja putnika, ali da je u ovom slučaju u pitanju stvaranje novog tržišta. “Treba imati u vidu da je način poslovanja niskobudžetskih kompanija bitno različit od načina poslovanja linijskih kompanija”, kaže on.

„Mnogo je duže vreme rezervisanja karata, drugačije su organizovani letovi tako da treba očekivati dolaskom niskobudžetskih stvaranje jednog potpuno novog tržišta i dodavanje nove vrednosti avio-saobraćaju, a samim tim i drugim povezanim granama u Srbiji“, objašnjava Petković.

Kako je ranije saopšteno, Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije je na adrese pet avio-kompanija među kojima su, pored "Vizera", i "Rajaner" i "Izidžet" uputio zvaničan poziv za razgovore povodom mogućnosti da te kompanije počnu da obavljaju letove i iz Beograda. 

Izvor: B92
17. decembar

Pogledajte još