Traganje za srećom

Fresh Prince u šarenim MC Hammer šalvarama, sladunjavi Hitch, mišići i fore iz filmova Bad Boys i MIB – sve stepenice fabrike snova je prešao jedan od najuzornijih muževa i očeva Holivuda, Vil Smit (Will Smith), da bi došao do uloge u kojoj može da pokaže svoj maksimum

Sve korake koje je Vil lagano prelazio, verovatno ne čekaju njegovog devetogodišnjeg sina Džejdena (Jaden Christopher Syre Smith) iz, kako dečakovo ime kaže, braka sa glumicom Džejdom Pinket Smit (Jada Pinkett Smith). Prva uloga koja je pripala simpatičnom Džejdenu je u ostvarenju koje spada u poznatu kategoriju ’’holivudskih snažnih ljudskih priča, koje tope i najhladnija srca’’.

U filmu inspirisanom istinitom pričom, Vil i Džejden igraju Krisa Gardnera (Chris Gardner) i njegovog sina Kristofera, koji, od skromnog života, padaju na samo dno - da bi snagom volje stigli do vrha. Priča o borbi za opstanak nekada siromašnog entuzijaste-trgovačkog putnika, a sada multimilionera, s interesantnim uplivom politike i škakljivih socijalnih tema, od neprocenjive je filmske vrednosti, posebno ako je fascinantna u meri koliko je Krisova. Producenti su to odmah nanjušili.

Ovako teška, ali u osnovi pozitivna priča, nesumnjivo je zaslužila da bude ekranizovana. Traganje za srećom kao beskonačni uvod u dostizanje nedostižnog, univerzalna je tema. Međutim, Krisova borba previše liči na ’’traganje za bogatstvom’’. Kada neko od skromnog stana dođe do prihvatilišta za beskućnike, kada se nedaće ređaju jedna za drugom, kada supruga digne ruke, a dete je neverovatno hrabro, ali i uplašeno – novac jeste jedino rešenje. Ipak, samo trenutno – što nam kao konačnu poruku ne nudi film ’’Traganje za srećom’’.

Kao što je ovo priča Krisa Gardnera, tako je ovo film Vila Smita. I pored trenutaka koji bi većinu odveli u pesimizam, Vilova gluma i šarm nagoveštavaju srećan kraj, odnosno "srećan" u zavisnosti od toga kako pojedinac zamišlja sreću. Uloga Krisa, iako na momente pretrpana replikama, jeste kao stvorena za Džejdena, koji besprekorno, dečije prirodno sarađuje sa ocem. Tendi Njutn (Thandie Newton), kao Krisova supruga, scenaristički je zakopana još na početku, ali dovoljno je tu da potvrdi svoj talenat. Ekipa nasmejanih brokera, koji na izvestan način odlučuju o Krisovom opstanku, kvalitetna su sporedna tačka ’’Vil Smit Šoua’’.

Iako ovakve radnje mogu da odvedu u klišee i bljutave sentimentalnosti, film ’’Traganje za srećom’’ vešto je izbegao taj utabani američki put. U zavisnosti od toga kako gledate na život, priča Krisa Gardnera može delovati teška, odnosno motivišuća.

Momenti kao kada besna kola prolaze pored reda beskućnika ili pretvaranje toaleta na stanici u "pećinu spasa", zajedno sa mlakom reakcijom na odlazak majke & supruge i konstantnim jurcanjem za spasom u vidu portabl skenera, deluju kao nepotrebno naglašavanje teških trenutaka kroz koje je prolazilo stotine hiljada ljudi u SAD, a još i više širom sveta. Da li je moguće da samo pojedinci, čestiti kao Roki Balboa i motivisani kao Kris Gardner, imaju snage da izađu iz provalije?

Krisovo neodustajanje od života i želja za uspehom vas možda podsete da bi trebalo da pošaljete CV na neke adrese i ostvarite svoj američki, srpski ili već koji san. Ipak, ovaj film je daleko od ispunjenja neophodnih pokretačkih potencijala, jer teško je oteti se utisku da ih Kris nije pobedio, već im se pridružio. 

Katarina Milovanović

Pogledajte još