Tehnologoja ženskog flerta

Biologe koji istražuju ponašanja životinja često optužuju da su suviše zainteresovani za njihov seksualni život,a oni uzvraćaju da ih seksualno ponašanje životinja interesuje u onoj meri u kojoj bi se neki detalji mogli primeniti i u istraživanju seksualnog ponašanja čoveka.

Pre nekoliko dana, javio je časopis "Sajens", britanska Asocijacija za istraživanje ponašanja životinja organizovala je skup čija je tema bila "Seks, šoping i uživanje u zadovoljstvu - od životinja ka čoveku i nazad".

Na skupu se čulo otkriće da u "igri sparivanja", čak i nedruštveni muškarci mogu da se upuste u vezu sa ženom, ako su ove vešte u flertu.

Muškarčeva sposobnost da "pročita" ove poruke, ustanovili su istraživači, važan je faktor u otkrivanju da li je žena raspoložena za kratkoročnu i neobavezujuću vezu, najčešće za "seks za jednu noć", ili želi partnera "na duge staze".

Izuzetno važan aspekt u istraživanju je otkriće da su žene radije posmatrale pokretne slike umesto statičnih fotografija što je psihologe navelo na zaključak da su žene sklonije vezi sa energičnijim i aktivnim nego čak i običnom očijukanju sa mirnim, flegmatičnim muškarcem.

Profesor Endrju Klark, psiholog sa Univerziteta u Bristolu, izjavio je da je istraživanje pokazalo da se "kvaliteti kojima žene daju prioritet kreću između kratkotrajne, ali burne seksualne veze, i dugoročnog 'sparivanja' koje bi rezultiralo brakom ili dugotrajnom vezom i, možda, potomstvom".

Bilo kako bilo, seksolozi tvrde da žene ne vole muškarce koji flertuju dok izražavaju "društveno pozitivne komentare".

"Muškarci koji tvrde 'uživam u humanitarnim akcijama' dok flertuju, zapravo su spremni da deluju na potpuno suprotan način", ukazuje Klark.

Klarkovo istraživanje takođe je ukazalo i na načine na koji žene koketiraju. One, tvrdi ovaj psiholog, flertuju podjednako ako ne i više od muškaraca. Zato se i postavlja pitanje da li će i muškarci na sličan način kao i žene donositi odluke o "sparivanju" sa njima.

Drugim rečima, ukazuje Klark, ako žena dok flertuje iskazuje "društveno pozitivne komentare", postavlja se pitanje hoće li to odbiti muškarca? "Uveren sam da neće jer ženin flert najčešće muškarčevim očima upućuje drugačije signale", kaže on.

Takođe, ako flertovanje otkriva muškarčeve dobre gene, onda oni ne mogu biti lažni. "Vi ste u tom trenutku ili iskreni ili izvanredni prevarant, ali u prevari su najčešće kratke noge", upozorio je Klark.

Istraživači savetuju: najbolje ćete uraditi ako pokušate da budete zaista zainteresovani za ono što ona priča, a najbolji način da to pokažate je da aktivno učestvujete u dijalogu pa čak i osporite neke njene stavove.

"Pravi šarm i istinska zainteresovanost za intimnu vezu ne mogu biti lažni. I mislim da je to njihova najveća vrednost", zaključio je Klark. 

(FoNet) 
BRISTOL, decembar 2009.

Pogledajte još