Zima odnela na destine života

LONDON, 22. decembar 2009. (FoNet) - Širom Evrope više od 80 ljudi je umrlo u snežnim mećavama i od posledica izuzetno niskih temperatura, a velika hladnoća i sneg izazvali su haos u saobraćaju koji je pogodio milione ljudi.

U poslednja tri dana u Poljskoj su se 42 osobe smrzle, dok je u saobraćajnim nesrećama u Austriji, Finskoj i Nemačkoj poginulo 13 osoba, preneo je BBC.

U međuvremenu, britanska i francuska vlada su naredile da se pokrene istraga o razlozima zbog kojih se u petak nekoliko vozova, u kojima se nalazilo više hiljada putnika, pokvarilo u tunelu ispod Lamanša koji povezuje dve zemlje.

Francuski predsednik Sarkozi je naložio železničkim kompanijama da u utorak u potpunosti obnove saobraćaj.
Evrostar je prethodno saopštio da će krenuti samo ograničen broj vozova.

U nekim delovima Nemačke tokom proteklih dana zabeležena je temperatura od -33 stepena Celzijusa. Mnogi letovi i vozovi su otkazani, a putevi neprohodni.

U Francuskoj, 40 odsto letova sa pariskih aerodroma Šarl de Gol i Orli bilo je otkazano, kada je drugi talas snežne oluje pogodio sever zemlje. Treći po veličini nemački aerodrom, u Diseldorfu, zatvoren je zbog velikih nanosa snega, saopštile su tamošnje vlasti.

U Belgiji, tri najveća aerodroma - u Briselu, Šarleroju and Liježu - su takođe zatvorena, dok se sa amsterdamskog aerodoroma Shipol izveštava o velikim kašnjenjima i otkazanim letovima.

U Britaniji, gde su vremenski uslovi povoljniji, zvaničnici na aerodromu u Mančesteru - najvećem van Londona - obustavili su letove na 90 minuta, kako bi očistili pistu od leda.

Železnički saobraćaj između Belgije i Italije je takođe otežan.

Delovi istočnih SAD počinju da se oporavljaju od velike snežne oluje koja se pomera ka severu i koja je odgovorna za najmanje pet smrtnih slučajeva i prekid komunalnih usluga.

U Vašingtonu, su vlasti ukinule javni transport i proglasile vanredno stanje, nakon rekordnih snežnih padavina ikad zabaleženih u decembru. U nekim delovima snežni pokrivač je bio visok čak 60 centimetara.

Guverneri Virdžinije, Merilenda, Zapadne Virdžinije, Kentakija i Delavarea proglasili su vanredno stanje u svojim državama.

Ekstremne vremenske prilike dovele su do zatvaranja aerodroma i izazvale prekide u snabdevanju strujom širom regiona. Otkazano je više od 1,200 letova, a više hiljada domaćinstava je ostalo bez struje.

Pogledajte još