Tadić podneo zahtev za EU

STOKHOLM, 22. decembar 2009. (FoNet) - Predsednik Srbije Boris Tadić danas je na ceremoniji u Stokholmu premijeru Švedske Frederiku Rajnfeltu, čija zemlja predsedava Evropskom unijom (EU), zvanično predao zahtev Srbije za članstvo u EU.

"U ime Republike Srbije, u skladu sa članom 49. Ugovora o Evropskoj uniji (EU), imamo čast da podnesemo zahtev za prijem u članstvo EU", ističe se u aplikaciji Srbije.

"Memorandum Vlade Republike Srbije, u vezi sa podnošenjem zahteva za prijem Republike Srbije u članstvo EU, koji prilažemo, odražava opšti društveni konsenzus u pogledu evropske orijentacije Republike Srbije i njenog članstva u EU", naglašava se u ovom dokumentu, koji su potpisali Tadić i premijer Srbije Mirko Cvetković.

U Memorandumu, priloženom uz aplikaciju, objašnjava se da odluka Srbije da podnese zahtev za prijem u članstvo EU predstavlja rezultat snažne privrženosti temeljnim idejama, dostignućima i vrednostima EU.

Članstvo u EU je strateški cilj Srbije, dodaje se u Memorandumu i ističu njene iskrene namere da u "potpunosti učestvuje u poluvekovnoj težnji evropskih naroda da izgrade Evropu pravde, slobode, solidarnosti i bezbednosti".

"Srbija neće odustati od ostvarivanja važnih nacionalnih ciljeva, ali će njeno zalaganje uvek biti demokratsko i institucionalno. Polazeći od te činjenice, ulazak Srbije u članstvo EU doprineo bi stabilnosti regiona i zaokruživanju zone mira i bezbednosti u Evropi", poručuje se u Memorandumu.

"Smatramo da je, nakon gotovo deceniju duge pripreme, nivo odnosa dostigao tačku u kojoj je moguće otpočeti novu fazu, koja za cilj ima uključivanje i punu integraciju Srbije u članstvo EU", naglašava se u Memorandumu.

Prema ovom dokumentu, Srbija je privržena ispunjavanju jasnih i unapred definisanih kriterijuma i svesna da put ka članstvu neće biti ni lak, ni brz, ali da predstavlja suštinski način da se unaprede interesi građana Srbije,

Ceremoniji su prisustvovali evropski komesar za proširenje Oli Ren, ministar inostranih poslova Švedske Karl Bilt i državna delegacija Srbije.

U delegaciji su potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, direktorka Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević, ambasadorka Srbije pri EU Roksanda Ninčić i ambasador Srbije u Švedskoj Ninoslav Stojadinović.

Pre ceremonije podonošenja zahteva u Vladi Švedske, Tadić i Rajnfelt razgovarali su u četiri oka, dok će u toku popodneva biti održan i sastanak delegacija dve zemlje, posle kojeg sledi prijem švedskog šefa diplomatije Karla Bilta.

U subotu 19.decembra, istog dana kada je stupila na snagu vizna liberalizacija, Vlada Srbije je, na predlog Saveta za evropske integracije, odlučila je da Srbija, pre kraja godine, podnese aplikaciju za članstvo u EU.

Samo nekoliko sati kasnije, Rajnfelt je u saopštenju ocenio da je Srbija, odlukom da aplicira za članstvo u EU, preduzela istorijski korak.

Pogledajte još